Mimarlık İçin Yurtdışında Eğitim Alınabilecek En İyi 9 Yer | Youthall
Fikirlerinize değer veriyoruz. Youthall Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması'na hemen katılın!

Mimarlık İçin Yurtdışında Eğitim Alınabilecek En İyi 9 Yer

11 Ağustos 2022
İçeriği Paylaş:

Bölüm seçimi özellikle ülkemizde uygulanan üniversite sınavı sisteminde oldukça önemli bir konu. Önce eğitim almak istenilen üniversiteyi, sonra da eğitim alınacak bölümü seçmek neredeyse önümüzdeki 3-4 senelik kariyer ve akademi yolculuğumuzu belirlediği için dikkatle yapılması gereken bir seçim. Mimarlık bölümü ise, gitgide artan popülaritesi ve prestiji ile hem Türkiye’de hem de dünyanın her yerinde okunabilecek en güzel bölümler arasında yer alıyor. Gelin, beraber yurtdışında mimarlık eğitiminin avantajlarını ve mimarlık için yurtdışında eğitim alınabilecek en iyi ülkeleri detaylı inceleyelim.


Neden Yurtdışında Mimarlık Eğitimi Almalıyım?

Yurtdışında mimarlık eğitimi almanın avantajlarından bahsederken aslında öncelikle yurtdışı eğitimin genel avantajlarından bahsedebiliriz. Yurtdışında eğitim almak, hem dil hem de kültür açısından dünyaya bakış açınızı çok ciddi derecede değiştirecek bir deneyim. Konfor alanından çıkarak zorlu ama bir o kadar da keyifli bir yolculuğa çıkmış oluyorsunuz. Kendi ayaklarınızın üzerinde, okuyarak ve dilerseniz çalışarak eğitim ve kariyer hayatınıza paha biçilemez bir katkı sağlamış oluyorsunuz. İstediğiniz herhangi bir dilde eğitim veren ülkeleri ve üniversiteleri araştırabilir, dilinizi geliştirmek isterseniz dil okullarına odaklanabilir ya da lisans ve yüksek lisans eğitimleri üzerine araştırma yapabilirsiniz.

Yurtdışında mimarlık eğitimi almanın avantajları arasında denklik diploması da bulunur. Birçok ülkede lisans eğitimi sonrası alacağınız Mavi Diploma, dünyanın hemen her yerinde tanınır ve denklik sağlar. Bölümünüzle ilgili böyle bir diplomaya sahip olmak dilediğiniz yerde çalışma ve yaşama konusunda size büyük bir rahatlık ve geniş bir seçim yelpazesi sunacaktır. Buna ek olarak, farklı bir dilde eğitim almış olmak da yine aynı şekilde mimarlık mesleğini tek bir ülkede değil birden fazla ülkede yapabilmek için size fırsat sunacaktır. Yurtdışında mimarlık eğitimi alırken bölümünüzün ileri gelen insanlarıyla tanışıp çevrenizi genişletebilir, bağlantı ağınızı uluslararası bir noktaya taşıyabilirsiniz.


1-Amerika’da Mimarlık Eğitimi

Amerika’daki mimarlık eğitimi okuldan okula değişiyor. Bazı okullar 5 yıllık lisans programı sunarken bazı okullar ülkemizdekine benzer şekilde 4 yıl lisans eğitimi üzerine 2 yıl yüksek lisans sisteminde ilerliyor.

4 yıllık mimarlık lisans eğitiminizden sonra lisanslı mimar olabilmek için National Architectural Accrediting Board (Ulusal Mimari Akreditasyon Kurulu)’nda 2 yıllık yüksek lisans eğitiminizi tamamlamanız gerekiyor. 5 yıllık lisans eğitimi veren kurumlar için ise lisans eğitimi üzerine 2 yıllık yüksek lisans eğitimine gerek kalmıyor. Sizden istenilen eğitim kriterini tamamlamış oluyorsunuz.

Peki lisans eğitiminiz mimarlık üzerine değilse yine de mimar olamıyor musunuz? Mimarlık lisans eğitimi almadan mimar olmak mümkün, fakat yine aynı şekilde Ulusal Mimari Akreditasyon Kurulu’nun belirlemiş olduğu ve tanıdığı okullardan 3 senelik bir yüksek lisans eğitimi tamamlamanız gerekiyor..

Amerika’da mimarlık eğitimi alabileceğiniz okulların bazılarını aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Columbia University

Yale University

MIT Architecture

University of Virginia

Amerika’daki mimarlık eğitimi ücretleri okuldan okula değişmekle beraber burs imkanlarını ve çalışma izni imkanlarını araştırarak kendine ve bütçene en uygun opsiyonu bulabilirsin. Amerika’da öğrenciler için çalışma izni de mevcut. Amerika’da eğitim alırken haftada 20 saate kadar ve tatil zamanları boyunca 40 saate çıkan sürelerde çalışma imkanı mümkün


2-Avustralya’da Mimarlık Eğitimi

Avustralya, hem okumak hem de çalışmak için en çok tercih edilen ülkeler arasında. Ülkenin ana dilinin İngilizce olması da bu konuda oldukça büyük bir avantaj sağlamaktadır. Avustralya üniversitelerinin birçoğu dünya listelerinde ilk 500’de yer alan prestijli üniversitelerdir. Avustralya’da lisans eğitimleri ortalama 3 ya da 4 sene sürmektedir. Lisans eğitiminden sonra ortalama 2 sene süren bir yüksek lisans programına kaydolarak eğitim hayatınızı sürdürmeniz mümkündür.

Avustralya’da aldığınız mimarlık eğitiminin ve diplomanın denkliği vardır. Bu eğitim YÖK tarafından tanındığı için eğitimi Avustralya’da alıp mesleki hayata Türkiye’de devam etmek mümkündür. Sanat bölümlerinde üniversite başvurusu yapılırken birçok okul tarafından portfolyo talep edilmektedir. Avustralya’da mimarlık eğitimi alabilmek için dil yeterliliğinizin olması büyük önem taşır. IELTS, TOEFL gibi sınavlarla dil yeterliliğinizi belgeleyebilirsiniz.

Üniversite çeşitliliğinin fazla olduğu Avustralya’da ücretler değişkenlik gösterse de ortalama 20.000-35.000 AUD (Avustralya Doları) gibi bir aralıktan bahsetmek mümkün. Lisans eğitimi sonrası 1 senelik, yüksek lisans eğitimi sonrası ise 2 senelik çalışma izni alabilir, eğitiminiz sonrası çalışma hayatınıza Avustralya’da devam edebilirsiniz.


3-Kanada’da Mimarlık Eğitimi

Kanada eğitim söz konusu olduğunda tercih edilen ilk yerlerden bir tanesi. Refah seviyesi yüksek yaşam koşulları, sanat ve kültür olanakları, eğitim fırsatları ile paha biçilemez bir lokasyon. Kanada’da sınavsız üniversite okumak, okurken çalışmak ve mezun olduktan sonra çalışmaya devam etmek mümkün. Tüm dünyada geçerli uluslararası bir diploma elde ettiğiniz için çalışma hayatınıza bir başka ülkede de dilerseniz devam etme imkanınız var.

Kanada’da bir lisans eğitimi alabilmek için en çok önemsemeniz gereken 2 unsur not ortalamanız ve dil yeterliliğinizdir. Lise eğitimi alırken gördüğünüz matematik, fizik gibi bölümler de mimarlık lisans eğitimine girebilmek için önem taşır. Bunun dışında mimarlık bölümü her yerde olmayan prestijli bir bölümdür, dil yeterliliğinizi belgeleyebilmek için girdiğiniz IELTS, TOEFL gibi sınavlardan da tatmin edici bir sonuç almış olmanız beklenir.

Kanada’da lisans eğitimi almak için ortalama masrafa 10.000-20.000 Kanada Doları dememiz mümkün. Ayrıca Kanada’da mimarlık eğitimi veren bazı okulları da aşağıdaki gibi sıralayabiliriz:

Toronto Üniversitesi

McGill Üniversitesi

British Columbia Üniversitesi

Montréal Üniversitesi

Manitoba Üniversitesi

Dalhousie Üniversitesi


4-İrlanda’da Mimarlık Eğitimi

İrlanda da hem ekonomik hem kültürel anlamda dil okulu, lisans eğitimi ya da lisansüstü eğitimlerinde tercih edilen yerler arasında. Trinity College Dublin, University College Dublin, University College Cork gibi çok başarılı üniversiteleri bünyesinde bulunduran İrlanda’da hazırlık eğitimi almak zorunlu. Hazırlık eğitimi almak istemeyen öğrencilerin Türkiye’de lisans eğitiminde 1. sınıfı tamamlamış olmaları ve İrlanda’da tekrar 1. sınıftan başlamaları isteniyor. Toplamda lisans programları ortalama 3 senede tamamlanıyor. Zorunlu olan hazırlık senesi ile birlikte lisans eğitimi toplam 4 senede tamamlanabiliyor.

Öğrenciler İrlanda’da eğitim alırken aynı zamanda yarı zamanlı olacak şekilde çalışma imkanına sahip oluyorlar. Bu yöntemle gerek eğitim masraflarınıza gerek birikiminize katkı sağlayabilirsiniz. İrlanda’da eğitim masrafları için 15.000-50.000€ gibi bir aralıktan bahsetmek mümkün. Tabii üniversiteden üniversiteye ve bölümden bölüme değişiklikler olduğunu hatırlatmamızda da fayda var.


5-İngiltere’de Mimarlık Eğitimi

İngiltere’de mimarlık için eğitim 5 yıllık bir lisans eğitimi ile başlar, 2 senelik iş pratiği ile tamamlanır. Üniversite eğitiminin arkasından edinilmesi gereken 2 yıllık iş deneyimi çok büyük önem taşır. İngiltere’de mimarlık eğitimi alabilmek için birçok üniversite öğrenciden portfolyo talep eder. Buna ek olarak İngiltere’de bir üniversiteye kabul alabilmek için dil yeterliliğini de IELTS gibi bir sınavla kanıtlamanız gerekir.

Cambridge Üniversitesi, Bath Üniversitesi, Manchester Üniversitesi gibi dünyanın ilk 10 listesine girmiş üniversiteleri bünyesinde barındıran İngiltere, eğitim sistemi ve başarılı üniversiteleri ile ilgileri üstüne çeken ülkelerden biri. Mimarlık eğitimi almak isteyen öğrenciler için mimari ve kültürel anlamda da dolu dolu bir ülke İngiltere. Akademik takvim Eylül-Temmuz arasındadır.

İngiltere’de mimarlık eğitiminin masrafına bakacak olursak £13.000- £22.000 gibi bir aralıktan bahsedebiliriz.


6-Ukrayna’da Mimarlık Eğitimi

Özellikle ekonomik ve turistik sebeplerle tercih edilen Ukrayna’da eğitim sistemi oldukça kaliteli ve avantajlı. Herhangi bir sınava girmeden Ukrayna’da lisans eğitimi almanız mümkün fakat tabii ki dil yeterliliği kriteri aranıyor. Ukrayna’da eğitim dili bazı yerlerde Ukraynaca, bazı yerlerde İngilizce olarak verilir. Dil yeterliliğinin olmadığı durumlarda hazırlık sınıfında dil eğitimi alıp sonrasında lisans eğitimine başlayabiliyorsunuz. Hazırlık sınıfı alırsanız 4 sene süren lisans süresi ile beraber toplamda 5 senede lisans eğitimini tamamlamış oluyorsunuz. Ukrayna’da mimarlık eğitimi aldığınız takdirde YÖK tarafından tanınan bir diploma almış oluyorsunuz, dolayısıyla işinizi Türkiye’de devam ettirme imkanınız da oluyor.

Ukrayna’da mimarlık eğitimi masrafı ortalama 1700$ civarında olup değişkenlik gösterebilir.


7-Polonya’da Mimarlık Eğitimi

Sınavsız üniversiteler, özellikle son senelerde yurtdışında eğitimini tamamlamak isteyen öğrenciler için çok büyük imkanlar sağlıyor. Polonya da sınavsız üniversite imkanı bulunan avantajlı ülkelerden bir tanesi. Polonya’da mimarlık eğitimi genelde 4 sene sürüyor. İngilizce eğitim almak için en az B2 düzeyinde İngilizce dil yeterliliği kanıtlamak gerekiyor.

Polonya’da mimarlık eğitimi almak isteyen öğrenciler Varşova Teknoloji Üniversitesi, Poznan Teknoloji Üniversitesi, Lodz Teknoloji Üniversitesi ve Krakow Teknoloji Üniversitesi gibi kaliteli üniversitelerdeki kaliteli eğitim programlarını incelemelidirler. Polonya’daki üniversitelerde de diğer ülkelerdeki mimarlık lisans eğitimlerine benzer şekilde portfolyo ve bazılarında yetenek sınavları büyük önem taşır.

Üniversiteden üniversiteye ve programdan programa değişmekle beraber Polonya’da lisans eğitim ücretlerine ortama 4000€ ile 5000€ aralığında demek mümkündür.


8-Macaristan’da Mimarlık Eğitimi

Macaristan, dünya sıralamasında üst sıralarda yer alan köklü ve prestijli üniversitelere sahip bir ülke. Yurtdışında eğitim almak isteyen öğrencilerin özellikle ekonomik sebeplerle tercih sebebidir. Eğitim alınabilecek diğer birçok ülkeye kıyasla çok daha düşük maliyetli bir eğitim programına sahiptir. Macaristan’daki üniversitelerinden alınan diplomanın Türkiye, Amerika ve bütün Avrupa Birliği ülkelerinde denkliği bulunmaktadır.

Macaristan’da lisans eğitimi almak isteyen öğrencilerin Türkiye’deki üniversite sınavına girmeleri gerekmez fakat her bölümün ve programın kendine özgü sınavları olabilir. Mimarlık eğitimi İngilizce alınabiliyor olup dil yeterliliği talep edilmektedir. Dil yeterliliği olmayan öğrenciler lisans eğitimini Macaristan’da almak için hazırlık sınıfı alabilirler. Eğitim 4 sene sürmektedir ve lisans eğitimi sonrasında denkliğe sahip olan mavi diploma imkanı vardır.

Macaristan’daki lisans eğitimlerinin yıllık ücretleri ortalama 6000$ ile 7000$ aralığında değişkenlik göstermektedir.


9-Çekya’da Mimarlık Eğitimi

Çekya, hem konumu hem de kültürel ve tarihsel zenginliği ile uluslararası öğrenci yelpazesi çok geniş bir ülke. Çekya’nın avantajlı eğitim sistemi ve yüksek ekonomik refah seviyesi tercih edilme sebepleri arasında. Çekya’da lisans eğitimi almak isteyen öğrenciler hem Çekçe hem de İngilizce eğitim alma imkanına sahiptir fakat bunun için dil yeterliliği gerekmektedir. Her iki dilde de hazırlık senesi ile dil yeterliliği kazanıp sonrasında lisans eğitimine başlamak mümkündür.

Özellikle Prag Ekonomi Üniversitesi, Charles Üniversitesi ve Çek Teknik Üniversitesi Çekya’da başarıları ile öne çıkan üniversitelerdir.

Çekya’da Çekçe eğitim ücretsizdir. İngilizce eğitim almak isteyen öğrencilerin ekstra ücret ödemeleri gerekmektedir. Mimarlık bölümü de dahil olmak üzere Çekya’da eğitim masrafları için 300€ ile 12.000€ gibi bir aralıktan bahsedebiliriz.


Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlık ile Git, Öğren, Yaşa!

Yurtdışında mimarlık eğitimi almak istiyorsan Endless Abroad Yurtdışı Eğitim Danışmanlık her zaman yanında! Yazıda belirtilen tüm bilgiler ve daha fazlası için 444 3 660 numarasından arayarak ya da şubelerimizi ziyaret ederek bize ulaşabilirsin.