Humanspire #34 Adel Kalemcilik İnsan Kaynakları ve Kalite Direktörü Dr. K. Mehmet Büyükçolak | Youthall
Fikirlerinize değer veriyoruz. Youthall Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması'na hemen katılın!

Humanspire #34 Adel Kalemcilik İnsan Kaynakları ve Kalite Direktörü Dr. K. Mehmet Büyükçolak

28 Eylül 2021
İçeriği Paylaş:

Humanspire’ın yeni röportajında kariyerine Adel Kalemcilik'te başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir röportaj ile karşınızdayız. Adel Kalemcilik İnsan Kaynakları ve Kalite Direktörü Dr. K. Mehmet Büyükçolak'a merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Adel Kalemcilik'in son dönemde geçirdiği süreci, COVID-19 dolayısıyla yaşadığı değişiklikleri ve Dr. K. Mehmet Büyükçolak’ın kariyerinden kesitlerin anlatıldığı röportaj için keyifli okumalar dileriz!


Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Kariyer hayatıma, 1995 yılında, üniversite yıllarında Gelecek Tanıtım ve Yayıncılık’ta Yazı İşleri Yönetmeni olarak başladım. İnsan Kaynakları alanına geçişim ise 1997 yılında Anadolu Grubu ile oldu. 1997 yılında, o zamanki adıyla İnsan Kaynakları ve Endüstriyel İlişkiler Koordinatörlüğü’nde MT (Management Trainee) olarak göreve başladım. 2001 yılına kadar Holding bünyesinde görev yaptıktan sonra Anadolu Efes’te kariyer hayatıma devam ettim. Anadolu Efes Türkiye’de 2006 yılına kadar İK Müdürü olarak görev yaptım. Ardından, Moskova’ya gittim ve Anadolu Efes Rusya’da İK Direktörlüğü görevinde bulundum. Moskova’da yaklaşık olarak beş buçuk yıl kaldıktan sonra 2011 yılında Türkiye’ye döndüm ve yine bir Anadolu Grubu şirketi olan McDonald’s Türkiye’de İK Direktörü olarak kariyer hayatıma devam ettim. 2019 yılı itibariyle de Adel Kalemcilik’te (Faber-Castell) İK Direktörü olarak görev yapmaya başladım. 2020 yılında, İK’nın yanı sıra Kalite ve Yönetim Sistemleri bölümlerinin de sorumluluk alanıma eklenmesiyle İK & Kalite Direktörü olarak görevimi sürdürüyorum. 




Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Çalışma ilişkilerinde, samimi ve sahici bir yaklaşıma sahip olmanın başarıyı getirdiğini söyleyebilirim. Zira çoğu durumda ne söylediğiniz değil nasıl söylediğiniz karşı tarafın reaksiyonunu belirliyor. Yanı sıra, büyürken küçülebilmeyi bilmek, samimi olarak ben değil biz diyebilmek ve ekibinize değerli olduğunu hissettirebilmek kendime pusula edindiğim ilkelerdir diyebilirim. 


Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını insan kaynaklarına çevirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?

İnsan kaynakları, sadece insan kaynakları profesyonellerine bırakılmayacak kadar önemli bir fonksiyon. Bu bakımdan, iyi bir insan kaynakları uzmanı, kendini her anlamda geliştirmelidir: Kendi alanındaki akademik ve güncel gelişmeleri takip etmeli; diğer fonksiyonlar ne iş yapıyor o uzmanlar kadar bilmese de bilgi sahibi olmalı, iyi bir iletişim bilgisine sahip olup devamlı sahada olma enerjisine ve motivasyonuna sahip olmalıdır.  


Bir insan kaynakları profesyoneli olmanın en zor yanı sizce nedir?

İnsan Kaynakları bölümü; işveren ile çalışanlar arasında köprü gibidir. Bu bakımdan denge çok önemli. Belki de en zor kısım, bu dengeyi sağlayabilmek, sürdürebilir kılmak. Bu da insanı tanımak, şirketi iyi tanımaktan geçiyor.  


Adel Kalemcilik’te genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? (Staj, MT işe alım programlarınız ve genç yeteneklere yönelik projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?)

Profesyonel iş hayatına geçişte en önemli adımlardan birinin staj ve MT programları olduğuna inanıyoruz. Bu programlarla öğrenci ve yeni mezunların kariyerlerinde önemli bir başlangıç ve yenilik sağlayarak iş hayatına yakın tecrübeler kazandırıyoruz. Adel Staj ve MT programları ile stajyerlerin gelecekteki yükselişlerinin başlangıcı oluyoruz. 


NewBees MT Programı (10 aylık tam zamanlı programı)

NewBees MT Programımızla öğrenci ve yeni mezunların mesleki açıdan gelişimlerini desteklemekle birlikte onları birer Adel çalışanı gibi konumlandırmakta ve ekip üyesi olarak görmekteyiz. Programa dahil olan öğrenci ve yeni mezunlar, Adel’de oldukları süre boyunca öğrenmenin yanı sıra üretmekte, üretkenliğin, verimliliğin bir parçası olmaktadırlar. Üreten ve katkı sağlayan MT’lerimiz açısından Adel; gelişim ve tecrübe ile beslendikleri, fayda sağladıkları bir kaynaktır.  

Program içeriğimizde; 

  • 10 ay tam zamanlı çalışma imkanı
  • Proje Yönetimi tecrübe kazanımı
  • Şirket ERP sistemleri kullanım tecrübesi
  • 2 hafta farklı departmanlarda rotasyon
  • Adel Kampüs Eğitim Kataloğuna erişim
  • Üst Yönetime Proje Sunumları
  • Genel Müdür Sohbetleri



CYO ( Chief Young Officer)

“Chief Young Officer” gerçek iş deneyimine yakın bir tecrübe yaratma hedefinde, proje bazlı yapılandırılmış staj programımızdır. Eğitim ve gelişime önem veren, yaratıcı düşünen, takım çalışmasına yatkın, 3. ve 4. sınıf tüm üniversite öğrencileri programa başvurabilmektedir. Her CYO’ya bir proje konusu verilerek koç/mentor ile birlikte eğitim ve gelişim destekleri verilmektedir. Staj dönemi yaz aylarında olup, 10 hafta sürmektedir. Bu sürenin sonunda CYO’lar üzerinde çalıştığı projesini ilgili şirketin üst yönetim (GM ve GM-1) seviyesine sunmaktadırlar. CYO’nun süreç boyunca gösterdiği performans ve proje performansı yönetim ekibi tarafından olumlu bulunursa şartlı iş teklifi de sunulup, iş olanağı sağlanmaktadır. Tüm Anadolu Grubu şirketlerine başvuru yapılabilmektedir. 


Bi-Fikir KAP (Kariyerini Anadolu Grubunda Planla)

Anadolu Grubu’nun inovasyon çalışmalarına, üniversite öğrencileri dahil edilerek onların yenilikçi fikirlerini, hayallerini Anadolu Grubu’nda hayata geçirmelerini sağlamak için, kampüs markası olan KAP (Kariyerini Anadolu’da Planla) ile Bi-Fikir’i birleştirilerek Bi-Fikir KAP hayata geçirildi. Öğrencilere, henüz ticari süreçlere entegre olmamış ama belki de çok önemli bir fark yaratacak olan fikirlerini hayata geçirirken, inovasyona önem veren, teknolojiyi kullanan bir ortamda kariyer fırsatı sunulmaktadır. Adel olarak biz de Bi-Fikir KAP ile üniversite öğrencilerine kendilerini ifade etmeleri ve hayallerini gerçekleştirebilmeleri konusunda destek vermeye devam ediyoruz.


İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

İş hayatında başarıya iyi bir takım oyunu ile ulaşılacağını düşünüyorum. İyi bir takım da birbiri ile uyum içinde çalışan iyi oyunculardan oluşur. Dönem dönem bireysel başarılar ön plana çıksa da ben değil biz diyebilen, özveri sahibi olan takım oyuncularının başarıya taşıyacağını düşünüyorum. 

Z kuşağının da iş hayatına katılmasıyla açık ve samimi iletişim kuran, farklı bakış açıları ile bakabilen, sorgulayan ve özgürce eleştirebilen kişiler takımlara dahil oldu. İdeal bir ekip kurarken tekdüzelikten de kaçınarak takımın farklı renk ve seslerden oluşması gerektiğine inanıyorum. 


Adel Kalemcilik olarak pandemi sürecine nasıl hazırlandınız ve bu süreci nasıl yönettiniz?

Adel Kalemcilik olarak, Coronavirüs (Covid-19) sürecinin başından itibaren Çayırova’da bulunan 36 bin metrekarelik modern fabrikamızda güvenli üretim uygulamalarımızı ve düzenlemelerimizi hayata geçirdik. Bu süreçte aldığımız aksiyonlar özümüzdeki “iyilik” değerinden beslendi. Özellikle 4 ana başlıkta senaryolar ve uygulamalar geliştirdik:

Uzaktan çalışma prensiplerinin oluşturulması ve uygulamaya alınması,

Dijital iş gücünün sağlanması,

Çalışan motivasyonunu sağlama,

İş sürekliliği ve gerekli önlemlerin alınması.


Bizim en önemli varlığımız çalışanlarımız ve en büyük sorumluluğumuzu onlara karşı taşıyoruz. Tüketicilerimiz ve paydaşlarımız için en yüksek katma değeri yaratabilmelerinin yolu çalışanlarımıza sağlıklı bir ortamı sağlamaktan geçiyor. COVID-19 salgını evden çalışma uygulamalarına geçişi yaygınlaştırırken, bizler de bu değişime hızlı bir şekilde adapte olmaya çaba gösterdik. Fabrikamızın her bir noktasında gerekli hijyen çalışmaları ve güvenlik tedbirleri en yüksek seviyede oluşturuldu.

Pandeminin ilk ortaya çıktığı Mart ayından itibaren İşyeri Hekimi, İSG Uzmanı ve İnsan Kaynaklarından oluşan İşyeri Sağlık Birimimiz yönlendirmeleri doğrultusunda gerekli tüm tedbirleri aldık. Uzaktan çalışmaya uygun olarak tasarlanmış güçlü sistem alt yapımız sayesinde sürece hızlıca adapte olarak tüm beyaz yaka çalışanlarımızla evden çalışma modeline geçiş yaptık.




Bu süreçte çalışanlarınızı işe bağlı tutmak ve motive etmek adına neler yaptınız?

Pandemi sürecinin başlamasıyla öncelikle ofislerde bulunan çalışan sayımızı minimum seviyede tutmak için gruplar halinde çalışmalar planladık ancak salgının artması ve sokağa çıkma yasaklarının başlamasıyla tümüyle evden çalışma modeline geçtik. Kritik süreçlerimizi ve rollerimizi tanımladık. Hem kendi çalışanlarımız hem tedarikçilerimiz hem de alt işverenlerimiz için yedekleme planlarını esas alarak çalışma grupları oluşturduk. 

Bu süreçte önceliklerimiz kapsamında bir yapı ve planlama oluşturduk. Burada önceliklerimiz; çalışan motivasyonunu sağlamak, onların eğitim ve gelişimlerini sürdürmek, sürekli olarak iletişimde kalmak ve çalışanlarımızı bilgilendirmek üzerine kuruldu. Bu kapsamda da farklı uygulama ve çalışmaları belli bir takvim ve düzene göre uyguladık. 

Özellikle iç iletişimin zamanında ve doğru şekilde yürütülmesinin önem kazandığına inanıyoruz. Bu nedenle bir arada olamasak da online buluşmalarla birbirimiz ile temasta olmaya gayret ettik. Keyifli Bi’Ara programımızla motivasyon artırıcı buluşmalar gerçekleştirdik. Her buluşmamızda Genel Müdürümüzle birlikte, çalışanlarımızın sorularını yanıtladık. Sürecin ilk aşamalarında fiziksel sağlığımız hakkında şirket doktorumuz bilgiler verirken, diğer taraftan psikolojik sermayemizi pandemi sürecinde nasıl koruyacağımıza dair Sn. Doğan Cüceloğlu ile seminerler düzenledik. Ayrıca yine Keyifli Bi’ Ara programı dahilinde 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı, Ramazan Bayramı gibi özel günlerde online buluşmalarla coşkuyla kutlamalar yaptık. Bu süreçte aile hissi ile yakınlaşarak sürekli iletişimde kaldık, birbirimizi dinledik ve sorunları birlikte çözmeye odaklandık.

Evden çalıştığımız süreçte “Adeliz Hep Seninleyiz” mottomuzla; iletişim çalışmaları, toplantılar, sosyal etkinlikler, eğitim ve gelişim faaliyetlerimizi hatta strateji çalıştayımızı dahi online platformlara taşıdık. İlham Veren Sohbet’ler başlığı altında önemli konuşmacıların katılımı ile motivasyon serileri hazırladık. Ayrıca bu seri ile verimlilik, güçlü bilanço yönetimi ve yetkinliklere odaklanma üzerine önemli mesajlar verildi. Adel Kampüs ile çalışanlarımız için online eğitimler düzenledik.

Yeni normale geçiş süreciyle birlikte ise yavaş ve kontrollü bir şekilde gruplar halinde ofislerde çalışmaya başladık. Ofislerimizde çalışırken ortak alanların kullanımını kısıtlayarak evden çalışma modelinde olduğu gibi tüm görüşmelerimizi ve toplantılarımızı online platformlarda yapmaya devam ediyoruz. Diğer yandan, riskli grupta olan tüm çalışanlarımız bu süre zarfında evden çalışmaya devam etti. Ofiste çalışmaya devam edenler için ise bu yeni süreçte nelere dikkat etmeleri konusunda düzenli oryantasyonlar gerçekleştirdik. Her bir çalışanımız için hijyen kitleri hazırladık. Tüm önlemlerimizle birlikte kontrollü şekilde çalışmalarımıza devam ediyoruz.


Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Staj ve MT programlarını, kariyer sohbetlerini, şirketlerin eğitim ve gelişim programlarını takip etmelerini, öğrencilik hayatları devam ederken tecrübe kazanmalarını tavsiye ederim. Stajlarda ne istediklerini öğrenmenin yanında ne istemediklerinin farkına varmaları bile büyük bir kazanımdır. 

Deneyim sahibi olsunlar, bol bol staj yapsınlar, kendilerini ve networkinglerini geliştirmelerini tavsiye ederim. 


Adel Kalemcilik’e ve Dr. K. Mehmet Büyükçolak’a bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!