Başarılı Bir Online Mülakat İçin 8 Mülakat Sorusu ve Cevapları | Youthall
Fikirlerinize değer veriyoruz. Youthall Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması'na hemen katılın!

Başarılı Bir Online Mülakat İçin 8 Mülakat Sorusu ve Cevapları

14 Ekim 2021
İçeriği Paylaş:

Giderek daha fazla işveren online mülakat araçlarını iş görüşmelerinde ilk aşama olarak kullanıyor. Online mülakat görüşmelerine iyi hazırlanmışsanız görüşmeleri yüz yüze görüşmeden daha az stresli olabilir ve istediğiniz sonuçları elde edersiniz.

Aslında bakarsanız iyi bir online mülakat için en kilit nokta ekran önünde güvende ve rahat hissetmektir. Kendinizi ekran önünde özgüvenli hissettmeniz için öncesinde mülakat sırasında gelebilecek sorulara hazırlanmak, kendinizi doğru şekilde anlatabilmeniz için daha fazla fırsatınız olmasını sağlayacaktır. İşte tam da bu nedenle sizin en yaygın 8 video mülakat sorusunu ve cevaplarını listeledik.


1. Bize biraz kendinizden bahseder misiniz?


Bu soru çevrimiçi görüşmeniz için zemin hazırlıyor. Hatırlanması gereken en önemli husus ise bu sorunun cevabının karşı taraf için ilk izleniminiz olacak olması. Kısa ve yeterli yanıtınızı iş fırsatına dönüştürmeniz sizin elinizde. Ne kendine inanılmaz güvenen ne de özgüvensiz bir profil çizmeniz gerekiyor. Bu aşamada 2-3 cümleyle kendinizden bahsederek karşı tarafı sıkmadan bir giriş yapabilir, çok kısa son iş tecrübenize ya da tecrübeniz yoksa eğitim durumunuzdan bahsedebilirsiniz. Tek ve etkili bir cümleyle de ilgi alanlarınızdan söz edebilirsiniz.


2. Bu işi neden istiyorsunuz?


Ev ödeviniz burada devreye giriyor. Görüşme için oturmadan önce iş ve şirket hakkında mümkün olduğunca çok şey öğrenin. İşverenin sizin için yapabileceklerinden ziyade şirket için neler yapabileceğinize odaklanın. Güvenle ve açık bir şekilde cevaplayabilmeniz için bu görüşme yanıtını önceden planlayabilirsiniz. Kurumun mevcut geliştirdiği dijital ya da saha projelerini inceleyebilir, bu anlamda onlara katabileceğiniz anahtar kelimelerle onlar için fark yaratabilirsiniz.


3. Neden bu iş için doğru aday olduğunuzu düşünüyorsunuz?


İlgili becerilerine ve deneyiminize değinmek için o fırsat kapıda! O iş için yetkinliklerini, neden diğerlerini değil sizi seçmesi gerektiğini karşı tarafa etkileyici cümlelerle kanıtlamanız gerekir. İşiniz ve şirketinizle çok yönlü uyumunuzu mülakatınızdan önce aklınızda tartın. Sizi rakiplerinizden ayırabilecek, benzersiz bir sıfatla kendinizi tanımlayabilir ve işe başladıktan sonra olabileceklerle ilgili ihtimaller üzerine mini bir senaryo açıklayabilirsiniz. Elbette ki hedefleriniz ve başarabileceklerinizle ilgili...


4. Bugüne kadarki en büyük başarınız nedir?


Hayat, başarılarla dolu. Bunlardan bahsetmek için işle ilgili bir başarınıza odaklanın. Çok az iş deneyiminiz varsa, ulaştığınız kişisel bir hedefi düşünün. Bahsedeceğiniz manevi bir değer ya da bir takım çalışmasının önemli bir parçası olmak bile doyurucu bir cevap olması için yeterli olacaktır. Sizin için bir şeylere değer verebilir ya da başarı olarak tanımlayabilir olduğunuzu kanıtlamak mülakatı yapan tarafa bir kuruma bağlanabileceğiniz imajını çizer. Şirket kültürünün ve takım çalışmasının temellerine değinmek isterseniz başarınızdan söz ederken destekçilerinize de küçük bir sinyal yakabilirsiniz.


5. Sizi ne motive eder?


Motivasyon her işte çok önemlidir. Motivasyonunuzu sürdürülebilir kılmak ve size yetersiz geldiği anlarda da geri kazanılmasını sağlamak bazen şirketinizin görevi olabilir. Bu soruyu cevaplarken ilettiğiniz tutku ve enerji, cevabınıza güvenilirlik katacaktır. Cevap, sizin beklentilerinizi ve tutkunuzu anlamak için karşı tarafa gerekiyor olabilir. Onlar için yüksekten uçan, gerçek dışı bir profil mi çizeceğiniz yoksa mütevazi ve masum bir tavır mı takınıyor oluşunuz elbette ki önemlidir.


6. Şu anki işinizden neden işinizden ayrılmak istiyorsunuz?


Bu online mülakat sorusunu cevaplarken kaçınılması gereken bazı temel tuzaklar vardır. Önceki işvereniniz hakkında olumsuz bir şey söylemekten kaçının, evet ne kadar kötü şeyler yaşamış olursanız olun bundan kaçının. Geçmişe değil, geleceğe odaklanın ve bir işte aradığınızı söylediğiniz şeylerin görüştüğünüz pozisyon ve şirket tarafından karşılanabilmesini sağlayın. Edindiğiniz tüm tecrübeler için kendinize ve karşı tarafa teşekkür ettiğiniz imajını vermek kimseye bir şey kaybettirmeyecektir. Aksine sizin kibar ve uyumlu bir insan olduğunuzu kanıtlar niteliktedir.


7. Başka nerelere başvurdunuz?


Görüşmeciler, iş fırsatlarıyla gerçekten ne kadar ilgilendiğinizi belirlemenizi ister. Başvurduğunuz iş türlerinin bu pozisyona uygun olup olmadığını bilmek istedikleri için meraklanmaları da oldukça doğaldır. Benzer pozisyonlar için rakip ya da benzer herhangi bir firma için aşırı hayranlık besleseniz de bunu belli etmeden birkaç örnek vererek açıklama yapabilirsiniz. Ses tonunuz ve anlatım tarzınızdan bunun çok doğal bir süreç olduğu imajını da yanınıza alarak soruyu kolay geçeceksiniz demektir.


8. Herhangi bir sorunuz var mı?


Birkaç soru sormaya hazır olmak önemlidir. Bunları tabii ki video mülakattan önce hazırlayın. Görüşme sırasında yanıtlanmış herhangi bir şeyi veya iş ilanından kolayca alabileceğiniz bir şey sormaktan kaçının. Değindiğiniz bir konu hakkında sormanız dikkat dağınıklığı yaşadığınızı gösterebilir. Karşı tarafın o an değerlendirme yapmasını talep edecek ya da nasıl geçtiğiyle ilgili spoiler almak istemeniz de yine sabırsızlığın ve özgüvensizliğin kanıtı olabilir. Bunun için iyi düşünülmüş, kaliteli sorularla şirket kültürü ya da yeni iş tanımınız hakkında risksiz bir soruyla araştırmacı bakış açınızı da ortaya koyabilirsiniz.


İlginizi Çekebilir: Mülakat Tüyoları | İyi Bir Mülakat Öncesi Stresinizi Azaltmanın 8 Yolu