Çalışanlarınızın Şirkete Bağlılıklarını Nasıl Artırabilirsiniz? | Youthall

Çalışanlarınızın Şirkete Bağlılıklarını Nasıl Artırabilirsiniz?

12 Kasım 2023
İçeriği Paylaş:

Çalışan Bağlılığının Önemi

Pandemi dönemiyle birlikte insanlar maddi konuların yanı sıra daha çok mutlu olabilecekleri ve kendilerini huzurlu hissedebilecekleri alanlara ve kurumlara yönelişe geçti. Bunun yanında şirketlerde küçülmelere gittiler ve işlerinde maksimum verim alan kişiler hariç geri kalan kişilerin işten çıkarılmalarına birlikte şahit olduk. Her iki olay da birlikte paralel olarak değerlendirilmesi mümkün olan olaylar olup bu tablonun bize sunduğu önemli noktalardan birisi çalışanların çalıştıkları kurumda maksimum verimli ve bağlı bir şekilde kalmasıdır. Şirketlerde 2023 yılına gelindiğinde genel politikalarında bu olguyu çok önemsemektedirler. Bu yüzden gelişen ve globalleşen dünyada insanların sınırlarının da artık olmaması gibi unsurlar şirketlerin ellerindeki eleman ve potansiyelleri tutmasına çabaladıklarını görmekteyiz.


Gelin çalışan bağlılığının faydalarını ve nasıl arttırabileceğine birlikte bakalım!

  • Çalışan bağlılığı şirketin en alt kademesinden en üst kademesine kadar önemlidir. Öncelikle en alt kademeden en üst kademeye kadar herkes mutlu ve işine sadakat ile bağlı ise müşteri sadakati de aynı doğru orantı ile ilerleyecektir. Bir işletmenin müşteri kazanmasında da yine çalışanların mutlu ve pozitif bir hava sergilemeleri son derece önemlidir. Hiçbirimiz somurtan sürekli olumsuzluklardan bahseden kişilerle konuşmak istemeyiz fakat işine bağlı işi kendisini mutlu eden birisi ile anlaşmak ve ilerlemek tercih edeceğimiz bir durumdur. Kısaca çalışan bağlılığın getirdiği en önemli ilk avantaj müşteri kazanmak ve müşterilerle kurulmuş iyi ilişkiler olarak nitelendirilebilir.
  • Çalışan bağlılığının önemli olduğu bir diğer konu sürekli eleman değişikliği durumunda yeni elemanların işe alınmalarındaki masraflar ve bu elemanların yetiştirilmelerindeki masraflar öne çıkmaktadır. Örneğin çok kapsamlı ve bilgi birikimi gereken bir iş yerine alınan bir stajyer ay sonunda işten çıkıyor ve her sene bu tablo gerçekleşiyorsa stajyerlere işi sıfırdan anlatmanın hem maddi hem de zamansal kaybı oluşmaktadır. Bununla beraber işi öğrenen kişilerin hata yapma olanakları da olduğu için işi bilmeyen yeni kişilerin yapacağı kritik hatalar şirketlerin maddi kayıplara yol açmasına neden olur. Şirkete bağlı uzun süreli çalışan kişiler ise işe yatkın ve bilgili oldukları için hem kayıpların önüne geçer hem de şirkete bilgileriyle birlikte bir sürü avantaj sağlamaktadır. İlk saydığım olgu da ikinci maddeyi etkileyen bir unsurdur çünkü müşterilerin sürekli muhataplarının değişmesi müşteri için kötü bir imajı yaratarak maddi bir kaybı dolaylı da olsa da beraberinde getirecektir.
  • Çalışanların şirketlere bağlı olmasının avantajları genel anlamda iş verimliliğin artması yönündedir. Hizmet ve üretim sürecindeki mutlu ve işine bağlı çalışanlar daha verimli çalışacak ve işletmenin her alanında kusursuzluk hakim olacaktır. Mutlu ve bağlı çalışanlar kendilerini de geliştirmek için istekli olacaklardır ve bu anlamda atacakları adım şirketin de gelişmesi ile doğru orantılı bir şekilde ilerleyecektir. Bu nedenle işine bağlı ve işini seven kimseler şirkete daha çok yenilik ve ilerleme katacaktır. Elemanların işine bağlı olması kendi aralarındaki iletişimin de samimi ve güçlü bir şekilde ilerlemesini sağlamaktadır. İnsan ilişkilerinin uzun sürelerde olgunlaştığını varsayarsak kısa süreli ilişkilerdense işine bağlı ve işinde uzun süredir görev alan kişilerin kaynaşması ve samimi olması hem kendi içlerinde hem şirketin büyümesi anlamında olumlu bir hava katacaktır. İnsan kaynakları bünyesinde de insanlar işine bağlı ve şikayetleri az ise, insan kaynakları bünyesi de enerjisini ve bütçesini daha farklı alanlara aktararak şirkete bir avantaj daha sağlar.

Peki bu kadar avantajlı bir olgu şirketler tarafından nasıl gerçekleştirilebilir?

  • İlk olarak insan kaynakları departmanı sınırlarını ve vizyonunu iyi belirlemelidir. Bu anlamda insan kaynakları departmanın şirketler içerisindeki rolü ve konumu da hem insan kaynakları departmanı tarafından hem de şirket tarafından iyi belirlenmeli ve iyi bir zemine konulmalıdır. Çünkü eğer netleştirilmiş olgular mevcut olmazsa hem departmanı ile alakasız konularla boğuşan bir insan kaynakları ortaya çıkacak hem de çalışanların mutlu edecek adımların gelmesi sürekli zorlanacaktır. Bu yüzden sınırları iyi çizilmiş ve görevleri net şekilde belirtilmiş bir insan kaynakları şirketler için olmazsa olmaz avantaj getirici olgulardan birisidir.
  • İnsan kaynaklarına üzerine düşen bir diğer sorumluluk şeffaf ve ilkesel davranabilmesidir. Şirket içerisindeki çalışan insan kaynaklarına güven duymalı ve insan kaynaklarına sorunlarını aktarmaktan çekinmemelidir. Bu tip bir durumun oluşmadığı senaryolarda genellikle çalışanlar sorunlarını içine atmakta ve günümüzde akım olarak karşımıza çıkan sessiz istifa gibi durumlar oluşmakta ve nihayetinde şirketler kendilerine verimli olabilecek elemanlarını kaybetmektedirler. İnsan kaynakları bu noktada kendisini şeffaf bir şekilde sorunları dile getirebilecek bir departman imajını çalışanlar üzerinde kurarak çalışanların sorunlarına da yapıcı yaklaşmalıdır. Özellikle insan kaynakları departmanında çalışan kişilerin yapmaması gereken bir hata çalışan sorunlarının ilkesiz bir biçimde ele alınmasıdır. Bu durumda çalışanlar sorunlarının çözülmemesi ile karşı karşıya kaldığı gibi daha büyük sorunlarla da boğuşmak zorunda kalabilir.
  • İnsan kaynaklarının yapabileceği bir diğer eylem de çalışanlar arasında eğlenceli bir rekabet yaratmak ve çalışanların ilişkilerini düzenleyici adımlar atmaktır. Bu bağlamda yapılabilecek örneğin haftanın bir günü şirket içerisinde yapılacak bir bilgi yarışması gibi aktiviteler hem çalışanların kaynaşmasını hem şirkette güzel vakit geçirmelerini hem de birbirleriyle eğlenceli biçimde rekabet eden çalışanların şirkete bağlılıklarının artmasını sağlayabilmektedir. Çalışanların birbirleriyle kaynaşması için şirket dışarısında yapılabilecek halı saha, tiyatro, özel gün buluşmaları gibi buluşmalarla da çalışanlar arasındaki iletişim iyileştirilerek çalışan bağlılığı olumlu biçimde arttırılabilir. Tüm bunların yanında çalışanların birbirlerine referans olmaları için atılacak adımlarla da çalışanlar arasındaki bağ daha da geliştirilebilir ve çalışan bağlılığı da bununla doğru orantılı biçimde arttırılabilir.
  • İnsan kaynakları departmanın yapabileceği eylemlerden sonuncusu ise iyi bir liderlik sergilemek ve iyi bir tartışma ortamı kurabilmektir. Çalışanlar insan kaynaklarında çalışan kişinin sorun çözücü, yapıcı bir lider olarak gördüklerinde yöneticilerine güven duyarak çalıştıkları şirkette kalmaktan da mutluluk duymaya başlayacaklardır. Bunun yanında herkesin fikirlerini yapıcı bir şekilde, ön yargılı yaklaşmadan tartışabileceği bir ortamda bulunacak çalışanların mutluluğu ve bağlılığı da temel anlamda artacaktır çünkü her birey kendi içerisinde farklı olduğu için her bireyin kendi fikirleri bulunmaktadır. Bu kişilerin fikirlerinin doğru ve yapıcı bir zeminde tartışılabilmesi çalışanların aidiyetini yükseltecektir.

Sonuç olarak 2023 yılında insan kaynaklarının çalışanların bağlılığını artırmak ve çalışma koşullarını iyileştirecek hareketler yapması beklenen bir trend olarak önümüze çıkmaktadır. Bu trendler hakkında daha fazla bilgiye sahip olmak için "2023 İK Trendleri" E-book'umuzu indirebilirsiniz. Şirketler hem genel politikalarını hem insan kaynakları politikalarını buna göre dizayn ederek ellerindeki kalifiye çalışanlarının mutlu ve verimli bir süreç içerisinde yer almalarını sağlayabilir. Bu yüzden de getirdiği verimli avantajlara dönüştürecek somut adımları atmak her şirket için vazgeçilmez durmaktadır.

Çalışanlarınıza yönelik etkinlik ve eğitim içerikleri gibi projeler hayata geçirmek ve bu konuda destek almak için info@youthall.com üzerinden iletişime geçebilirsiniz.