Hayal Et > Üret > İlerle | Youthall

Hayal Et > Üret > İlerle

05 Nisan 2023
İçeriği Paylaş:

Genç arkadaşlarımın dünya sorunlarını çözmeye istekli olmaları ve değişimi talep etmeleri çok heyecan verici. Değişim odaklı bakış açıları ile gençlerin kendilerini gerçekleştirmeye, geliştirmeye ve gelecekteki hedeflerine ulaşmaya kararlı olduğuna ben de hem iş hem özel hayatımda şahit oluyorum.

Bu sene Shell Türkiye olarak ülkemizdeki faaliyetlerimizin 100. yılını kutluyoruz. Cumhuriyetimizin de 100. yılını kutladığımız bu özel yılda, gençler için yeni sosyal yatırım programımızı hayata geçirdik. Geçtiğimiz günlerde hayallerini gerçekleştirmek için harekete geçen ve öğrenmeye çok istekli harika 126 genç arkadaşımla biraraya geldim. Gençlerden ilham alarak tasarladığımız İLERİDE Programı sayesinde biz de gençlerden ilham alıyoruz.

Geçen sene pilot programdaki tecrübelerimizle İLERİDE Programı’nı güçlendirdik; kendi alanlarında birbirinden değerli Danışma Kurulu Üyeleri ve eğitmenlerle gençleri buluşturmak üzere yola çıktık. 126 gencin yeni yüzyıl yetkinlikleri ile gelişmesini ve sosyal konularda sürdürülebilir ve inovatif çözümler üretmesine destek olmayı amaçlıyoruz.

Peki nedir bu yeni yüzyıl yetkinlikleri? Sorgulama, tasarım odaklı düşünme, etkin iletişim, ekip çalışması, analitik düşünme, karmaşık problemlere çözüm bulma, öğrenmeyi öğrenme, sürdürülebilir eksenli düşünme, yaratıcılık ve inovasyon odaklılık dahil bir dizi yetkinliği ilk anda sayabiliriz.

Sürekli değişen, dönüşen ve teknoloji ile evrilen bu dünyada, gençlerin yeni yüzyıl yetkinlikleri ile hayal etmeye, üretmeye ve ilerleyeceğine yani değişimi hızlandıracağına inanıyoruz. İLERİDE Gençlik Sosyal Yatırım Programı ile bizimle aynı heyecanı, duyguları paylaşan gençlere platform sunuyoruz.

İlerleyen günlerde programa katılan gençler tecrübelerini bu platform üzerinden paylaşmaya başlayacaklar. Ben bu yazımda ise sizlere “geleceği şekillendir” yaklaşımı doğrultusunda 1935 yılından bu yana düzenlenen, dünyanın en uzun soluklu öğrenci inovasyon programı olan Shell Eco-marathon’dan size bahsetmek istiyorum. Shell Eco-marathon’da ana hedef; gençlerin alternatif enerji kaynakları ile yürüttüğü araçlar ile en az yakıtla en uzun mesafeyi gitmek...

Shell Eco-marathon, öğrencileri bilim, teknoloji, mühendislik alanlarına teşvik etmeyi hedefleyen bir program. Aynı zamanda enerji teknolojileri ve alternatif enerji kaynakları alanında da bilgi birikimlerinin artmasına katkı sağlıyor. Öğrenciler, tasarım, teknoloji ve mühendisliğin tüm yönlerini keşfederek enerji verimliliği sağlayan araçlar tasarlıyor ve araçlar gerçek pistte rakip takımların araçlarıyla yarışıyor.

2005 yılından bu yana 135’in üzerinde Türk takımı, Shell Eco-marathon’da kendi tasarlayıp ürettikleri araçlarla yarıştı. Bu takımlardaki 2000’e yakın öğrencinin, Avrupa’nın farklı ülkelerinden gelen yaşıtlarıyla iletişim kurmasının, birbirleriyle yarışmasının eşsiz bir deneyim olduğuna yıllardır şahit oluyoruz. Ayrıca yarışlara katılan genç arkadaşlarımız aldıkları sonuçlarla da bizi gururlandırıyor.

Türk takımları 22 kez kendi kategorilerinde ilk 10’a girmeyi başardı. 2018 yılında Uludağ Üniversitesi Makina Topluluğu (UMAKIT) öğrencileri, 27 ülkeden 147 ekibin katıldığı yarışmada Avrupa birinciliği kazandı. Uludağ Üniversitesi öğrencilerinin aracı “Barbaros”, şehir konseptli hidrojen enerjisi ile çalışan araç kategorisinde Avrupa’nın en verimli aracı seçildi. 2019 yılında Türk takımlarından Yıldız Teknik Üniversitesi AE2 takımı, 5 kategoride verilen Off-Track Awards’da “Emniyet Ödülü”nü aldı. Geçen yıl Karadeniz Teknik Üniversitesi Enerji Teknolojileri Topluluğu, özel değerlendirmeyle seçilen “Takım Ruhu ve Azim Ödülü”ne layık görüldü.

100 yıldır Türkiye'de faaliyet gösteren bir şirket olarak ülkemizden aldığımız gücü gençlerin yarınları için kullanmak bize gurur veriyor. Shell Eco-marathon ve İLERİDE Programı ile üniversite öğrencisi gençleri, ihtiyaç duydukları alanlarda güçlendiriyor olmaktan mutluyuz.

İLERİDE Programı’nı ve yazılarımızı takip etmeyi unutmayın.

Şimdiden keyifli okumalar dilerim.