Staj Sürecini Verimli Geçirmek İçin 5 Tavsiye | Youthall
Fikirlerinize değer veriyoruz. Youthall Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması'na hemen katılın!

Staj Sürecini Verimli Geçirmek İçin 5 Tavsiye

14 Ekim 2021
İçeriği Paylaş:

Hepimiz zaman zaman staj deneyimleri yaşıyoruz hatta bazılarımızın okulu bunu zorunlu kılıyor. Peki bu staj dönemini nasıl en verimli hale getirebiliriz? En çok bilgiyi nasıl öğrenebiliriz? Staj sırasında neler yapmalıyız? Sizin için bu stresli dönemde aklınızdaki soruların cevaplarını birkaç kategori halinde inceledik. Aşağıda işinize yarayacak bilgileri sizin için derledik.


1. Önemseyin!

Ne kadar staj adı altında da olsa okul döneminde, iş hayatını en yakından gördüğümüz yer stajlardır. Özellikle zorunlu stajlar için yaptım, bitti olarak bakmaktansa süreç içerisinde en verimli neler yapabiliriz bunu değerlendirmeliyiz. Bu yüzden stajı da derslerimiz veya iş hayatı gibi önemli bir konuma getirmeliyiz. Her sabah işin başlangıç saatinde hatta 10-15 dakika önce gelmek çalışanlar ve yöneticilerin gözünde iyi bir izlenim uyandırabilir. Uyuyakalmayı veya ilk derse gitmeyip öğleden sonraki derslere gitme alışkanlığınızı bir kenara bırakmanın tam sırası!


2. Düzenli Olun! 

İlk başlığımızda söylediğimiz gibi staj esnasında işletmenin giriş çıkış saatlerine, mola sürelerine uymak çok önemli. Bu konuda herhangi bir uyarı almamaya çalışın. Eğer bir toplantıya veya eğitime katılacaksanız mutlaka not defterinizi yanınıza alın. Anlatılanları not alın. Özellikle anlamını bilmediğiniz bir kavramın sözü geçerse bunu kesinlikle bir yere yazın. Sonrasında aldığınız notların araştırmasını kendiniz yapın.


3. Boş Durmayın!

O an yoğunluktan veya size uygun bir iş olmadığından dolayı boş kalmış olabilirsiniz. Bu durumda öncelikle herhangi bir şey yapıp yapamayacağınızı sorumlunuzdan öğrenin. Eğer ki o an yapabileceğiniz bir iş yoksa araştırmanızın yararlı olabileceği şeyleri sorabilirsiniz. Çeşitli işletme kuralları veya uyguladıkları yönergeler, kullandıkları programlar olabilir. Bunları bir başlık olarak öğrenip o an müsait olan çalışanlardan size anlatmalarını isteyebilir veya siz araştırmalar yapabilirsiniz. 


4. İletişiminizi Kuvvetli Tutun!

İşletmeye girdiğinizde veya çıkarken mutlaka dilinizden “günaydın, iyi günler, iyi akşamlar, iyi tatiller” gibi sözcükleri eksik etmeyin. Sizden sorumlu olmayan herhangi bir çalışanla bile olsa tamamen irtibatsız kalmayın. Sormak isteyeceğiniz herhangi bir şeyi sormaktan çekinmeyin. Onlarla molalarda veya boş anlarında sohbet edin. Kendinizden bahsedin. Onların okul yaşamlarını veya kariyer yolculuklarını sorabilirsiniz. Belki de sizinle aynı okuldan mezun olan bir çalışanla tanışırsınız.


5. Sorumluluktan Kaçmayın!

Size verilen görevleri yapamayacağınızı düşünerek geri çevirmeyin. Kesinlikle size yardımcı olabilecek birileri vardır. Sonuçta hiçbir çalışan tam anlamıyla işi bilerek girmiyor işletmelere. Bu yüzden verilen her işi elinizden geldiğince yerine getirmeye çalışın. Anlamadığınız veya yapamadığınız yer olursa tekrar sormaktan çekinmeyin. Birkaç kez tekrar ettikçe alışacaksınız.


İlginizi çekebilir: Kişisel Gelişiminize Katkı Sağlayacak 4 Kitap Önerisi