Humanspire #18: Reckitt Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Duygu Arlı Gürler | Youthall
Fikirlerinize değer veriyoruz. Youthall Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması'na hemen katılın!

Humanspire #18: Reckitt Türkiye İnsan Kaynakları Direktörü Duygu Arlı Gürler

11 Ağustos 2021
İçeriği Paylaş:

Humanspire'ın yeni röportajında kariyerine Reckitt Türkiye'de başlangıç yapmak isteyenleri heyecanlandıracak bir röportaj ile karşınızdayız. Reckitt Türkiye Hijyen İş Birimi İnsan Kaynakları Direktörü Duygu Arlı Gürler'e merak ettiklerinizi sorduk ve ilham verici cevaplar aldık.

Reckitt Türkiye'nin son dönemde geçirdiği süreci, COVID-19 dolayısıyla yaşadığı değişiklikleri ve şirket kültürünün anlatıldığı röportaj için keyifli okumalar dileriz!

1. Röportajın okuyucuları için kariyer yolculuğunuzdan biraz bahsedebilir misiniz?

Bilkent Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun olduktan sonra kariyer yolculuğum daha önce farklı bir departmanında staj yaptığım Migros’un İnsan Kaynakları Departmanı’nda başladı. Burada geçirmiş olduğum 2,5 sene benim için IK 101 dersi niteliğinde bir deneyim oldu. Daha sonra yeni şeyler öğrenme motivasyonu ile farklı bir sektör deneyimlemek üzere Türkiye’nin önde gelen GSM operatörlerinden olan o zamanki ismi ile Avea’da, çağrı merkezini de içinde bulunduran Müşteri Hizmetleri’nden sorumlu IK İş Ortağı olarak yeni görevime başladım. Çağrı merkezi dinamikleri ve çalışan çeşitliliği sayesinde çok farklı deneyimler kazanarak teknoloji ekibinin de IK sorumluluğunu üstlenmiş oldum. Eş zamanlı olarak bu süreçte ODTÜ İnsan Kaynakları sertifika programını tamamladım. 3,5 senenin sonunda Unilever ile yollarımız kesişti ve ilk FMCG deneyimime IK’nın Liderlik Gelişim departmanında başladım. Unilever’de geçirmiş olduğum 7 yılda Liderlik Gelişimi, Yetenek Yönetimi ve daha bir çok bölümün IK İş Ortaklığını yaptım, Londra’da 3 aylık bir uluslararası deneyim ve farklı bölgesel sorumluluklar alma fırsatım oldu. 2018 yılının başından bu yana farklı rol ve sektörlerde kazanmış olduğum tecrübelerimi bir arada kullandığım şu anki rolüm olan, Reckitt Türkiye Hijyen İş Birimi İnsan Kaynakları Direktörlüğü rolüne geçiş yaptım. Peki burada neler yapıyorum diye soracak olursanız, çalışanlara kendilerini mutlu ve özgür hissedecekleri bir çalışma ortamı yaratmak, herkesin bir arada daha temiz ve sağlıklı bir dünya yaratma amacıyla çalıştığı bir kültürü var etmek ve sürdürmek temellerine kurulu olarak tüm İK süreçlerini ekibimle beraber sürdürüyoruz.

2. Çalışma hayatınızda benimsediğiniz ilkeler nelerdir?

Takım olmak ve birlikte çalışmak. Bu ilke ile yaratacağınız sonuç ve etkinin bireyselden çok daha öte olacağı inancındayım. Ayrıca aktif dinlemenin olaylara geniş bir perspektiften bakmanızı sağlayarak çalışanlarla olan iletişimi güçlendirdiğini düşünüyorum. En önemli noktalardan biri de şeffaf bir iletişim ve çalışanları da süreçlere dahil ederek karşılıklı güvenin oluşturulması diye düşünüyorum.

3. Kariyerine insan kaynakları departmanı bünyesinde başlamak isteyen veya rotasını değiştirecek olan adaylara tavsiyeleriniz neler olur?

Öncelikle insan kaynaklarının gerçekten ne yaptığını araştırıp anlamalarını tavsiye ediyorum. İnsan Kaynakları sadece insanlarla iletişim demek değil, buna ek olarak doğru planlama, analitik düşünme, uzun vadeli bakış açısı gibi farklı yetkinlik ve becerilerle birlikte insana değer verme, anlama ve en önemlisi insan için bir fark yaratma tutkusunu gerektiren bir alan.

4. İyi bir yönetici olabilmek için bireysel başarının yanında iyi bir ekiple de çalışmanın önemli olduğunu söyleyebiliriz. Siz ekibinizde çalışacak ideal bir adayın nasıl biri olmasını istiyorsunuz?

Öğrenmeye açık olmak, pozitif bakış açısı, fark yaratma tutkusu ve azim benim en önem verdiğim özellikler.

5. Reckitt’te genç yeteneklere yönelik ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Staj, online staj ve diğer işe alım programlarınız ve genç yeteneklere yönelik projeleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Genç yeteneklerle sürekli iletişim halinde olmak en önem verdiğimiz çalışma alanlarımızdan biri. Bunun için özellikle kampüs etkinliklerinde, hem online hem offline olarak, yer almaya gayret gösteriyoruz. Gençlerin aktif olarak takip ettiği mecraları takip ediyor ve yer almaya çalışıyoruz. Yeni mezunlar için işe alım programlarımız var. Stajyer işe alımlarımız departman ihtiyaçlarına yönelik oluyor. Öğrenci ve yeni mezun arkadaşlar olası fırsatları Reckitt Careers sayfamızdan takip edebilirler.

Ayrıca 2020 yılında Reckitt Türkiye olarak genç yeteneklere yönelik çok yeni bir proje yarışmamız var: Reckitt Global Challenge! Üniversite 3. ve 4. Sınıf öğrencilerinin daha temiz ve daha sağlıklı bir dünya yaratma tutkusuyla, bir amaç uğruna geliştirdikleri projelerini dinleyecek ve değerlendirecek olmak, sonucunda da Londra’daki finalde Türkiye’yi temsil edecek olmaları bu günlerde bizi heyecanlandıran önemli işlerimizden biri.

6. Reckitt olarak pandemi sürecine nasıl hazırlandınız ve bu süreci nasıl yönettiniz? Bu süreçte  çalışanlarınızı işe bağlı tutmak ve motive etmek adına neler yaptınız?

Pandemi dönemi maalesef bir hazırlık yapamayacağımız bir şekilde, beklenmedik bir anda ortaya çıkan bir durum oldu. Sektörel olarak da bizi epey etkiledi tabi. Bu süreçte birçok etkinliğimizi dijital ortama taşıdık. Covid-19 döneminin gerekliliğinin biraz da bu olduğunu gördük, buna inandık ve bu şekilde dönüşüme pozitif yaklaştık.

Özellikle diğer komitelerimiz ile beraber birçok şirket etkinliğimizi (şirket kahvaltısı, ekip toplantıları, eğitimler, değerlendirmeler, yoga, diyetisyen desteği) tamamen dijital ortama taşındı. İşe alımlarımıza tüm hızıyla devam ettik. Merkez çalışanlarımızın ofis dışında da rahatça çalışabilmelerini desteklemek amacıyla ofiste kullanmış oldukları araçları (ofis sandalyesi, bilgisayar monitörleri) bulundukları yerlere teslim ettik. Ekipleri hem birbirleriyle hem de tüm şirket çalışanları olarak sürekli iletişim halinde olma konusunda motive etmeye gayret gösterdik.

7. Sizce şirketlerde insan kaynakları departmanını bundan sonra ne tarz yenilikler bekliyor?

Birçok yenilik bekliyor aslında çünkü dünya sürekli bir değişim ve dönüşüm içerisinde. Bu yeniliklerin yine birçoğu dijitalleşme ile ilgili olacaktır diye düşünüyorum. Uzaktan çalışma sürecini deneyimlememizle beraber çalışan bağlılığı, yetenek kazanımı, şirket kültürünü sürdürülebilir biçimde devam ettirebilmek gibi alanlar öne çıkacaktır.

8. Youthall’u takip eden genç yeteneklere kariyer hayatlarında neler tavsiye edersiniz?

Eğitim hayatları devam ederken almış oldukları dersler, takım çalışması gerektiren projeleri aslında okulu tamamlamak için bir gereklilik gibi görmek yerine bu ders, proje, öğretmen, ekip bana ne kazandırdı, hangi konularda zorladı, neyi daha farklı yapabilirdim şeklinde değerlendirmelerini tavsiye ederim. Bu değerlendirmeler sonucunda ne isteyip ne istemediklerini daha iyi anlamak kariyer hayatları için yapacakları planda yol gösterici olacaktır.

Reckitt ve Duygu Arlı Gürler'e bu samimi ve faydalı yanıtları için çok teşekkür ediyoruz. Humanspire ile yeni bir röportajda buluşmak dileğiyle, Youthall‘u takipte kalın!