Son yıllarda teknoloji alanındaki gelişmeler özellikle de iş hayatını oldukça etkiledi. Dijitalleşme ile birlikte birçok şirket büyüme hızını artırırken karar alma ve iletişim becerilerini geliştirme fırsatı yakaladı. Dijitalleşmeye özellikle de insan kaynaklarından başlayan şirketler, iş gücü planlamasından işe alıma, işe alımdan performans yönetimine kadar birçok alanda yenileşme ve hızlanma yoluna gittiler. Yeterli veri ve doğru stratejik yönetim sayesinde insan kaynakları gelecek yıllarda daha aktif bir alan olarak karşımıza çıkacak. Hem çalışanların hem de işverenlerin teknolojik eğilimleri ve bu alanlardaki çalışmaları, şirketler için belirleyici olacak.
PwC’nin 2015 yılında 56 şirket ile birlikte yürüttüğü çalışmasında, insan kaynaklarında dijitalleşmenin ne yazık ki %57 düzeyinde olduğu tespit edildi. Aynı zamanda şirketlerin veri analitiğinin en iyi yapılabileceği performans yönetimi ve aday seçimi gibi alanlarında da teknolojik yetersizliklere sahip olduğu ortaya çıktı. Bununla birlikte, dijitalleşmemiş şirketler insan kaynaklarında dijitalleşmeye yer vermedikleri için hızlı bir şekilde işe alım süreci gerçekleştiremediler ve süreç yavaşladı. Aynı zamanda bu araştırmaya göre şirketlerin sadece %34’ü dijitalleşme üzerine bir yol haritasına sahip.
Dijitalleşme, her alanda olduğu gibi verimliliği de artırıyor ve hem bireyler hem de şirketler için zaman ve maliyet tasarrufu sağlıyor. Kişilerin hem yetkinliklerini ölçerken hem de şirketlerin yeni değişen dünyada ne kadar dayanıklı olduklarını düşünmeye itiyor. Aynı zamanda insan kaynaklarındaki dijitalleşme, etkili bir şekilde süreç yönetimini ve verilerin hızlı bir şekilde analiz edilmesini sağlıyor. Aynı zamanda bireylerin etkin ve daha faydalı olabilecekleri alanları veriler yoluyla keşfederken insan kaynakları üzerindeki iş yükü de bir o kadar azalıyor.
İnsan kaynaklarındaki dijitalleşmenin önemi yadsınamaz bir gerçek fakat burada vurgulamamız gereken nokta, bu dijitalleşmeyi nasıl gerçekleştirebileceğimiz. Nasıl insan kaynaklarındaki dijital dönüşümü başarılı bir şekilde yürütürüz? İnsan Kaynakları ve dijitalleşme üzerine bir eğitim platformu olan AIHR Academy’nin bu sorumuza altı cevabı var.
Sonuç olarak insan kaynaklarındaki dijitalleşme son seneler içerisinde oldukça hızlandı ve hızlanmaya da hiç şüphesiz devam edecek. Bu değişen ekosistem içerisinde hayatta kalabilmek için de birçok yeniliğe şirketlerin ayak uydurması gerekiyor. Elbette, bu yeniliklere ayak uydururken birçok yardımcı kaynaktan veya unsurdan yardım almak da gerekecek. Bu ihtiyaçları karşılamak için AIHR’nin yapmış olduğu altı maddelik insan kaynaklarındaki dijitalleşmenin aşamaları bu nedenle oldukça değerli.