Evde Dil Öğrenirken Uygulayabileceğiniz 6 Fikir | Youthall
Fikirlerinize değer veriyoruz. Youthall Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması'na hemen katılın!

Evde Dil Öğrenirken Uygulayabileceğiniz 6 Fikir

11 Ağustos 2021
İçeriği Paylaş:

Evdeyken kendimize kazandırabileceğimiz en donanımlı özelliklerden biri de kesinlikle bir dil daha öğrenmek olabilir! Nereden başlayacağınızı bilmiyor fakat yine de CV’nizdeki o kategoriye yeni diller eklemek için heyecanlanıyorsanız evde dil öğrenmeye nereden başlayabileceğinizle ilgili çeşitli ipuçları hazır!

En öğrenmek istediğiniz dildeki temel kelimeleri biliyor musunuz? Ek olarak o dilde akıcı bir şekilde iletişim kurmak için heyecanlı mısınız? Yabancı bir alfabe öğrenmek için ister inanın ister inanmayın, saatlerinizi vermeniz gerekmez. Size gerçekten hitap edebilecek bir çevrimiçi kaynak bularak kendiniz için ilgi çekici hale getirebilirsiniz.


1. En Yaygın 100 Kelimeyi Öğrenin

Her dil çok sayıda kelimeden oluşur, bunlardan en yaygını İngilizce’de bile yaklaşık 1 milyon kelime var diyebiliriz. Kendi dilimizden de tahmin yürütebileceğimiz gibi bir dilde yetkinlik kazanmak için tüm bu kelimelerin tamamını ezberlememize gerek yoktur. En yaygın olan kelimelere hakim olduğumuz zaman bize kolaylık sağlayacak bir başlangıç seviyesine gelebilmiş oluruz. Bunun için hedeflediğiniz yeni dilin en yaygın 100 kelimesinden başlayın. Onları yüksek sesle söyleyebilir, hatırlamak için eğlenceli yollar bulabilirsiniz. Birkaç cümleyi birbirine bu şekilde bağlamak da kötü bir fikir değildir.


2. Uygulamaları ve Web Siteleri Kullanın

Arattığınız tüm kelimeleri bir doküman halinde size sunabilme yeteneğine sahip “Google Translate” bile dil öğrenmekteki tek seçeneğiniz değil. Google Store ya da AppStore’un dil öğrenme kategorisine girdiğiniz zaman hem öğreneceğiniz dile hem de öğrenme becerilerinize uygun birçok uygulamaya erişebilirsiniz. Home-office çalışıyorsanız akşamları kafanızı dağıtmak için böyle uygulamalarda vakit geçirebilirsiniz. Emin olabilirsiniz ki hem görsel hem işitsel onlarca farklı öğrenme çeşidine göre uygulama mevcut!


3. Kitap ve Dergilerden Kaçmayın!

Yine gelişiminizi hissettiğinizde yabancı materyaller okumaya başlamak size iyi gelecek diyebiliriz. İsterseniz çok klasik bir çocuk kitabından ya da ince bir dergiden başlayın, fark etmez. Bir şeyleri dijitalden uzaklaşarak altını çizerek ya da notlar alarak okumak da sizi gözle görülür ölçüde geliştirecektir. Dil bilgisi, kelime bilgisi ve cümle yapıları hakkında bilgi sahibi olmak dersleri dinlemekten daha keyifli hale gelecek, emin olabilirsiniz! Bu yolda ya da tam tersi çevrimiçi içerik okumakta ısrarlıysanız da mutlaka yan sekmenizde güvendiğiniz bir çeviri sitesinin sizinle olduğundan emin olun!


4. Film, Video ve Televizyon Kanallarını İzleyin

Kendinizi dilin akışına bırakmanız ve bazen de sanki ana dilinizmiş gibi davranmanız gerekir! İstediğin dildeki bazı kelimeleri öğrendiğinize inandığınız zaman bir TV şovu ya da bir filmi izleyebilirsiniz! Dil öğrenirken kulak dolgunluğunun etkili olduğu gerçeğini göz önünde bulundurursak izlediğiniz insanların vücut dili ve el hareketlerine dikkat ederek yeni kelimeler öğrenebileceksiniz.


5. O Dilde Şarkılar Fonda Çalsın

İngilizce’den örnek vermemiz gerekirse sadece durun ve düşünün, hiç sevdiğiniz bir şarkıyla ilgili kelimeler yakalayıp çevirisine merak ettiğiniz ve öğrendiğiniz oldu mu? Cevap %99 evet olacaktır ki bu hiç şaşırtıcı değil. Kelime telaffuzları için de size yardımcı olacak bu yöntem, bazen o şarkıları ezberleyecek kadar size öğretse de yapmanız gerekenin ta kendisidir! Bunu yapmaya başladığınız zaman evde dil öğrenmeyi nasıl keyifli öğrenmeye çevirebileceğinizi anlamışsınız demektir!


6. Anadili O Dil Olan İnsanlarla İletişime Geçin

Dilin ana kuralı, evde bile olsanız pratik yapmaktır! Her ne kadar anadili o dil olan insanlarla muhabbet edebilmek zor gibi gözükse de ne kadar üzerine giderseniz kendinizi o kadar aşacaksınız. Hemen telefonda konuşabilmeye hazır hissetmiyorsanız bunu biraz WhatsApp gibi çevrimiçi mesajlaşma uygulamalarından deneyimleyebilirsiniz. Eğer yeterince cesaretli hissediyorsanız direkt görüntülü ya da sesli iletişime başlayabilirsiniz. Üstelik bunlar için geliştirilen uygulamalarla dünyanın dört bir yanındaki eğitmenlerle de iletişime geçebiliyor olmak büyük şans! Karşınızdakinin nasıl konuştuğuna, aksanına ve tepilerine yeterince dikkat ederseniz mutlaka başarılı olacaksınız. Son bir öneri olarak düzeltilmekten asla korkmayın!