Analitik Düşünme Nedir? Analitik Düşünmede Nasıl Ustalaşabilirsiniz? | Youthall
Fikirlerinize değer veriyoruz. Youthall Gençlerin Beklenti ve Yönelimleri Araştırması'na hemen katılın!

Analitik Düşünme Nedir? Analitik Düşünmede Nasıl Ustalaşabilirsiniz?

11 Ağustos 2021
İçeriği Paylaş:

Analitik düşünme, topladığımız ve beynimizde organize ettiğimiz bilgileri değerlendirerek karmaşık problemlerin üstesinden gelme becerisidir. Bu beceriler, mesleki ve sosyal hayatlarımız için son derece önemlidir. Analitik düşünenler, genellikle yaratıcı çözümlere yol açan veri kümeleri arasındaki önemli detayları tespit edebilen kişilerdir. Bu kişiler karmaşık verileri ve bilgileri eyleme dönüştürebilirler. Eleştirel düşünürler, ekiplerin toplanan verileri ve belirlenen hedefleri doğrultusunda bilinçli kararlar almasına yardımcı olurlar. Ayrıca ekiplerinin yeni fikirleri benimsemesine ve büyüme zihniyeti geliştirmesine de destek olurlar. Sonuç olarak birçok insanın analitik becerilerini geliştirmek istemesi için önemli gerekçeleri vardır ancak analitik becerilerinizi geliştirmek kolay olmasa da analitik becerilerinizi hem pasif hem de aktif olarak geliştirmek için yapabileceğiniz birçok şey vardır.


Analitik Düşünme Neden Önemlidir?

Analitik düşünme becerileri işyerinde kritik öneme sahiptir çünkü işe alım sürecinde adaylarda en çok aranan özelliktir. Analitik düşünme, bireylerin problemleri tespit edip tanımlamasına, verilerden önemli bilgiler çıkarmasına ve problemin nedenini test etmeleri için uygulanabilir, yaratıcı çözümler geliştirmelerine yardımcı olur. Analitik düşünmeye yatkın adaylar genellikle kendi deneyim ve bilgilerinden yararlanarak ve gerektiğinde diğer kaynaklara da başvurarak karşılaştıkları sorunları daha iyi yönetirler. Bu nedenle bir işe başvururken birçok işe alım yöneticisi şirket için uygun olup olmadığınızı belirlemek amacıyla diğer iş becerilerinin yanında bu özel beceriye de bakar. Açıkçası bu, kariyer basamaklarını tırmanabilmek için her çalışanın kazanması ve geliştirmesi gereken önemli bir beceridir.


Analitik düşünürlerin bazı belirgin becerileri vardır:


1. Pratik Öngörü

Analitik düşünürler, sorunları ortaya çıkmadan önce tespit etmede oldukça iyilerdir. İleri görüşlüdürler ve ileriye bakarlar, bir ürün veya hizmeti geliştirme aşamasında hayal ederler ve onu yaratmak için çeşitli planlar yaparlar. Öngörü yetenekleri oldukça gelişmiştir ve bunu aktif olarak kullanabilirler.


2. Önceliklendirme

Analitik liderler, büyük hedefleri veya sorunları yönetilebilir, ulaşılabilir adımlara nasıl ayıracaklarını bilirler. Adımları nasıl sıralayacaklarını ve önceliklerin neler olduğunu hızlıca ayırt edebilir ve bir plan yapabilirler. Böylece ekiplerinin enerjilerini ve çabalarını en verimli şekilde yönetmelerine yardımcı olurlar.


3. Büyüme ve Gelişme Zihniyeti

Her aksiliğe ve başarısızlığa bir öğrenme fırsatı olarak yaklaşmak analitik düşünmeye bir örnek olabilir. Liderler, genellikle mevcut sorunları çözmek için geçmişten öğrendiklerini birleştirir. Bir problemin özüne inmekte ve mantıklı bir çözüm bulmakta mükemmeldirler. Bu sayede hatalarından çıkardıkları dersleri unutmazlar ve kriz anlarında pratik çözümler bulabilirler.


Analitik Düşünmede Nasıl Ustalaşabilirsiniz?


1. Daha fazla okuyun

Analitik düşünebilmenin önemli bir kısmı daima tetikte olmayı ve uyarılmış halde kalmayı gerektirir. Bu yüzden bir kitap kulübüne katılmayı veya daha sık kitap okumayı deneyebilirsiniz. Daha sık okumak zihninizi çalışır durumda tutmanıza yardımcı olacak, beyninizi yeni şekillerde düşünmeye zorlayacak ve romanınızdaki veya okuma materyalinizdeki çeşitli karakterlerle ilgili fikirleri farklı şekilde görmenizi teşvik edecektir.


2. Matematik becerilerinizi geliştirin

Matematik, bir cevaba ulaşmak için adım adım bir denklemi çözmeyi içerir. Matematiğin tüm biçimleri son derece mantıklı olduğundan matematiksel becerilerinizi geliştirmek, analitik becerilerinizi geliştirmek için harika bir yoldur. Mantığınızı ve problem çözme yeteneklerinizi geliştirmenize yardımcı olacak çeşitli matematik problemlerini çözmeyi deneyin. Hatta bu problemleri başkalarıyla çözmeyi deneyebilirsiniz. Başkalarıyla akıl yürütmek analitik becerilerinizi geliştirmenize de yardımcı olacaktır.


3. Zeka oyunları oynayın

Zeka oyunları, analitik becerileri geliştirmek için sıklıkla tercih edilen oldukça eğlenceli bir yöntemdir ve insanları derin ve mantıklı düşünmeye zorlar. Sudoku oynamak, bulmaca çözmek veya satranç gibi masa oyunları oynamak bunun için harika örneklerdir.


4. Yeni bir şeyler öğrenin

Yeni şeyler öğrenmek ve bilginizi genişletmek analitik becerilerinizi geliştirebilir. Ne kadar çok yeni şey öğrenirseniz, sorunları çözme ve durumları analiz etme konusunda o kadar çok yol kateder ve bilgiye sahip olursunuz. Genellikle birçok kişi eğitimlerini tamamladıktan sonra birçok kişi pasif öğrenici olur fakat siz her gün yeni bir şey öğrenerek bilişsel yeteneklerinizi artırmalısınız. Bu konuda motive olmak için ilginç bulduğunuz veya sevdiğiniz konular hakkında yeni bilgiler edinmeyi deneyebilirsiniz. Bilmediğiniz bir konuda online kurslar almak da bilginizi genişletmenizi sağlayacaktır.


5. Daha dikkatli ve gözlemci olun

Ayrıntılara dikkat etmek ve gözlemci olmak, analitik becerilerinizi geliştirmenin harika bir yoludur çünkü işlerin çalışma ve etkileşim şeklini anlamanıza olanak tanır. Duyularınızı kullanmak ve çevrenizdeki dünyaya aktif olarak katılmak, analitik becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır. Bunun için bir yürüyüşe çıkmayı ve kuşların nasıl etkileşime girdiklerini gözlemlemeyi deneyebilir, dış dünyadaki bağlantıları ve kalıpları düşünebilirsiniz. Hayattaki küçük ayrıntılara daha fazla uyum sağlamak, bu becerileri kalıcı hale getirmenize yardımcı olacaktır.


6. Bir tartışma kulübüne katılın

Bir grup ortamında çalışmak, fikirleri, sorunları ve çeşitli durumları tartışmak için başkalarıyla bir araya gelmenize olanak tanır. Başkalarının bilgiyi nasıl işlediğini ve dünyayı nasıl yorumladığını anlamak, kendi dünya görüşünüzü yönlendirmenize ve kendi analitik becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.


7. Egzersiz yapın

Daha sık egzersiz yapmak bilişsel yeteneklerinizi geliştirmenize yardımcı olabilir. Egzersizlerle ilgili olarak bir egzersiz rutinindeki sonraki adımları ezberlemek analitik becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olmanın basit bir yoludur. Sıralamayı bilmek eldeki göreve odaklanmanıza yardımcı olurken, bir sonraki adıma hazırlanmanıza da yardımcı olacaktır.


8. Günlük tutun

Gününüzün olaylarını kaydetmek size düşünmeniz için zaman verir. İşler planladığınız gibi gitmediğinde bu hatalardan ders çıkarabilir ve gelecekteki hareketleriniz için bunları göz önünde bulundurabilirsiniz. Analizin büyük bir kısmı deneme yanılma içerir. Bu yüzden size geçmişinizi hatırlatacak bir günlük tutmak, geleceğinizi düşünürken düşünme ve analitik becerilerinizi geliştirmenin en kolay yoludur.


9. Soru sorun

Birisi soru sorduğunda, genellikle açıklama ve sonrasında sonucu anlamak ister. Merakınızı ifade etmek size farklı bakış açıları sağlar ve kendi düşüncenizi başkasınınkiyle karşılaştırmanıza imkan tanır. Bazen sorularınız, sizi başta beklediğinizden daha farklı bir cevaba götürebilir. Bu, herhangi bir problem çözme durumunda olağan bir şeydir ve beyninizi aktif olarak daha analitik düşünmeye yönlendirir.


10. Mobil uygulamalar indirin

Tüm uygulamalar analitik becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olamasa da birçok beyin oyunu ve organizasyon uygulaması bu konuda size yardımcı olabilir. Örneğin kalori hesaplama, yemek günlüğü gibi uygulamalar aracılığıyla her gün ne yediğinizi kaydetmek, her gün kalori ve besin alımınızı izlemenize ve analiz etmenize imkan tanır. Bu uygulamalar verileri yorumlamanızı ve ertesi gün kendinizi daha iyisi için ayarlamak ve iyileştirmek için gerekli adımları atmanızı sağlar. Aynı şekilde bütçenizi takip etmek için uygulamalar kullanmak, gelecekteki harcamalarınızda nasıl ilerleyeceğinizi belirlemek için geçmiş harcama alışkanlıklarınızı görmenize yardımcı olabilir. Bu tür verileri analiz etmek, analitik becerilerinizi geliştirmenize yardımcı olacaktır.