Sabbatical Leave Nedir? Faydaları Nelerdir? | Youthall

Sabbatical Leave Nedir? Faydaları Nelerdir?

27 Ağustos 2021
İçeriği Paylaş:

Uzun bir tatil için işten ücretli izne ayrılabilmek, kulağa oldukça hoş geliyor. Özellikle de tatile giden sizseniz! Ücretli izin olarak nitelendirebileceğimiz sabbatical leave, tükenmişliğin azalması, çalışanların daha yaratıcı ve verimli olabilmesi gibi pek çok faydaya sahip.

Peki, işveren ve çalışan açısından oldukça önemli olan bu konsept hakkında neler biliyoruz? Sanıldığı kadar faydalı mı? Gelin, hep birlikte bakalım!


Sabbatical Ne Demek?


Sabbatical, kelime kökeni olarak dinlenme günü ya da yedinci gün için kullanılan bir terim olan “sebt” kelimesine dayanır. Yahudi yasalarına göre; tarım arazileri, toprağın kendini yeniden hazırlaması için her yedi yılda bir nadasa bırakılır. Sebt izni ise yenilenme fırsatını insanlara da sunmaktadır. Çalışanlar, her altı yılda bir dinlenmek ve projelerini geliştirmek için uzun bir mola ile ödüllendirilirler.

İlk zamanlar sadece akademi ile ilişkilendirilen sabbatical leave, kısa sürede kurumsal dünyada da popüler hale geldi ve HubSpot, Salesforce, Adobe gibi alanının önde gelen firmaları tarafından kullanılmaya başlandı.


Sabbatical Leave’in Tatilden Farkı Nedir?

Sabbatical leave olarak literatüre geçen ücretli izinler genellikle tatillerden daha uzundur. Kurumsal şirketteki bir çalışanın yıllık tatili yaklaşık olarak iki haftadır. Kurumsal dünyadaki ücretli iznin süresi ise 4-8 hafta arasında değişiklik gösterir. Hatta akademide bir yıl kadar uzun olması bile mümkündür.

Tatilden farklı olarak, ücretli iznin amacı olmalıdır ve işinizi bir şekilde geliştirmelidir. Yani işten izin almak, uzunca bir tatile çıkmakla aynı şey değildir. Kariyeriniz ve şirketiniz için önemli olan projeleri takip edebilmek hatta yenilerini geliştirebilmek için verilen uzun bir aradır.


Sabbatical Leave’in Faydaları Nelerdir?

  • İşten uzun bir izin almak, tükenmişlik hissini azaltabilir.
  • Sabbatical, yeni keşiflere yol açabilir. İşten başka bir şeye odaklanmak, yeni çözümler üretmeye yardımcı olur.
  • Çalışanları elde tutma stratejisi olarak kullanılabilir.
  • Ücretli izin programları, çalışanlar için önemli bir faktör olduğundan güçlü bir işe alım aracı olarak kullanılabilir.
  • Liderlik becerilerini güçlendirirken, ekip arasındaki üretkenliği artırabilir.


Sabbatical Leave’in Risklerini Nasıl En Aza İndirebiliriz?

İşverenler İçin,

  • Çalışanlar, izinden döndüklerinde istifa edebilirler. Yatırım yapılan çalışanın istifası sonucu şirket para kaybetmeye devam eder. Bu durumu engellemek için başvurulması gereken yol; Çalışanın ücretli izin sonrası şirkette belirli bir süre daha kalmasını gerektiren bir anlaşma yapmaktır.
  • Birine çalışmadığı halde ödeme yapmak, şirketin finansal kaynaklarını olumsuz etkileyebilir. Yarı zamanlı ödeme yapmak ya da yatırımın geri ödenmeme durumu için hazırlanan bir sözleşme şirketiniz için doğru bir hamle olacaktır.
  • Ekibinizden birinin uzunca bir süre olmayışı ekibin diğer üyelerine ağır iş yükü bindirebilir. Bu durumu engellemek için geçici elemanlar izin öncesinde sisteme adapte edilmeli ve ihtiyaç duyulduğunda çalışanınızla, izinli oldukları süre boyunca da, iletişim kurabilmek için plan yapmalısınız.
  • İşverenler, süreç tamamlandıktan sonra çalışanlarından umdukları yatırım getirisini alamayabilir. Bu durumun oluşmaması adına beklentilerinizi her ihtimali göz önüne alarak oluşturmalı, ölçülmesi pek de mümkün olmayan getirilere karşı açık olmalısınız.


Çalışanlar İçin,

  • İş yerinize döndükten sonraki adaptasyon süreci zor olabilir. Bu zorluğu en aza indirebilmek için tatile çıkmadan önce bir plan yapın ve tatiliniz bittiğinde destek alın. Siz izinliyken, şirkette yaşanan yenilikleri öğrenmek süreci hızlandıracaktır.
  • İzin süreniz bittiğinde eski işinize/pozisyonunuza dönmenize izin verilmeyebilir ve bu durum hayal kırıklığı yaratabilir, motivasyonunuzu kırabilir. Bu yüzden işveren ve çalışan süreç sonundaki beklentileri konusunda şeffaf olmalıdır. Siz uzaktayken yapılabilecek ya da yapılamayacak değişiklikler için hazırlanan bir sözleşme de talep edebilirsiniz.


Sabbatical leave’den en iyi şekilde faydalanabilmek için tek bir hedefe odaklanın. Aklınızda yapmak istediğiniz onlarca şey bulunabilir, sadece bir tanesini seçin ve izniniz boyunca onunla ilgilenin. Hedefinize nasıl, ne zaman ve nerede ulaşacağınıza dair planınız hazır olsun.


Sonuç Olarak Sabbatical Leave Yapılmaya Değer Mi?

Yapılan araştırmalara göre sabbatical leave; çalışanın tükenmişliğinin azalmasında, hem fiziksel hem de mental sağlığının iyileşmesinde bunun sonucu olarak da çalışanın verimli bir şekilde elde tutulmasında oldukça etkili bir faktör. Bu faydaların yanı sıra hem işveren hem de çalışan tarafı için potansiyel bir para kaybı ve çalışan için işe geri dönüşte zorlanma süreci gibi riskleri de barındırmaktadır.

İzin sürecinizin değerini ölçmek için süreç boyunca ne kadar ürettiğinizi düşünmeyin. Bu süreci nadasa bırakılmış bir tarım arazisi olarak yorumlamanız çok daha mantıklı olacaktır. İzin sürecinin meyvelerini çok sonra alacak olabilirsiniz, sabırlı olun!


Youthall’da işveren markası profilinizi oluşturmak için hemen tıklayın!