MEB (YLSY) BURSU NEDİR? | Youthall

MEB (YLSY) BURSU NEDİR?

09 Şubat 2022
İçeriği Paylaş:

YLSY Yurt Dışına Lisansüstü Öğrenim Amacıyla Gönderilecek Öğrencileri Seçme ve Yerleştirme

Üniversiteler ile kamu kurum ve kuruluşlarının yetişmiş insan kaynağı ihtiyacının karşılanması amacıyla mecburi hizmet karşılığında Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yürütülen Yurt Dışı Lisansüstü Öğrenim Bursluluk Programıdır. Özellikle İngiltere’de %100 burslu eğitim almak isteyen öğrenciler YLSY bursuna başvurmaktadır. 


YLSY bursu hangi öğrenim aşamalarını kapsar?  

YLSY kapsamında sadece yüksek lisans, sadece doktora ya da yüksek lisans ve doktora öğrenimi görülebilir. Üniversiteler adına öğrenim görenlerin doktora derecesi, diğer kamu kurumları adına öğrenim görenlerin yüksek lisans derecesi ile öğrenimlerini tamamlaması gerekmektedir. (Kamu kurumları adına öğrenim görenler, kurumlarının izin vermesi halinde doktora öğrenimi görebilirler.)

İngiltere’ de genellikle yüksek lisans eğitimi 1 yıl sürmektedir ve çoğu üniversitede akademik yıl Eylül ve Ekim aylarında başlar. Yaz tatili Ağustos ayının tamamını kapsamaktadır. 100’ den fazla üniversite her yıl dünyanın dört bir yanından, her kültürden ve dilden on bilerce öğrenciyi misafir etmektedir. Türk öğrencilerinin İngiltere’de yüksek lisans eğitimi alabilmeleri için en önemli detaylardan biri üniversite lisans mezunu olmaları ve bunun dışında IELTS UKVI sınavından 6.0 alabilmiş olmalarıdır. IELTS sınav sonucu üniversiteler arasında farklılık gösterebilmektedir. Bizler First Edumate ailesi olarak Yüksek Lisans kayıt ve yerleşme sürecinde gerekli olan kritik noktaların kontrolünü titizlikle sağlayıp, öğrencilerimize kusursuz bir hizmet sunmaktayız.


Hangi ülkelerde öğrenim görülebilir?

YLSY kapsamında dünyanın hemen hemen tüm ülkelerinde öğrenim görülebilmektedir. Öğrenim görülebilecek ülkeler her yıl yayımlanan YLSY Kılavuzları ile belirlenmektedir. En çok tercih edilen ülkelerin başında İngiltere gelmektedir.

Hangi üniversitelerde yüksek lisans ve doktora öğrenimi görülebilir?

Öğrenim görülebilecek üniversitelerin Milli Eğitim Bakanlığı ve YÖK’ün kabul ettiği Times Higher Education, Academic Ranking of World Universities (Shanghai), QS World University Rankings-Top Universities ve University Ranking by Academic Performance (URAP) tarafından yapılan dünya üniversite sıralamalarının en az birinde son 3 (üç) yıl içerisinde genel veya alan bazında ilk 500 (beş yüz) içerisinde bulunması gerekmektedir.


Öğrenciler en çok tercih ettiği İngiliz Üniversiteleri

Northumbria University

University of Aberdeen

University of Essex

University of Dundee

Northumbria University

Bournemouth University

Newcastle University

University of Birmingham

University of Leeds


Başvuru şartları nelerdir?

1. Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak,

2. En az lisans mezunu olmak,

3. Lisans mezuniyet notu en az 2.50 / 65 olmak,

4. 31 yaşından gün almamış olmak (2014 YLSY için 1984 ve daha sonraki yıllarda doğmuş olmak),

5. ALES’ten en az 70 puan almış olmak (ALES puanları, sınavın açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir.)

6. Yükseköğrenimi veya kamu görevi sırasında kınama cezasından daha ağır bir disiplin cezası almamış olmak,

7. Erkek adaylar için askerlikle ilişiği bulunmamak (Askerlikten muaf olmak, askerliğini yapmış veya erteletebilecek durumda bulunmak),

8. Sağlık durumu yurt dışında öğrenim görmeye ve Türkiye’nin her yerinde çalışmaya elverişli olmak (Kontenjanlara yerleştirilen adaylardan sağlık kurulu raporu istenir).

NOT: Başvuru şartları, her yıl ilan edilen Kılavuzla belirlenir.


Başvurular nasıl yapılır?

Adaylar geçerli ALES puanlarını kullanarak ÖSYM sistemi üzerinden başvurularını yaparlar (ALES puanları, sonuçların açıklandığı tarihten itibaren üç yıl süreyle geçerli kabul edilmektedir.). İlan edilen kontenjan sayısının en fazla üç katı kadar aday, ALES puanı üstünlüğüne göre ÖSYM tarafından sözlü sınava çağrılır. (Bu aşamada adaylar, sözlü sınavına girmek istedikleri lisansüstü öğrenim grubu tercihi yaparlar.)


Başvurular hangi durumlarda geçersiz sayılır?

1. Başvuru şartlarından herhangi birini taşımadığı halde başvuranların,

2. Başvuruda gerçek dışı bilgi verenlerin,

3. Başvuru bilgilerini eksik bildirenlerin,

4. 1416 sayılı Kanun kapsamında;

-Halen resmî burslu statüde öğrenim görenlerin,

-Daha önce resmî burslu statüde yüksek lisans öğrenimini başarıyla tamamlamış olanlardan mecburi hizmetini ya da parasal borcunu ödememiş olanların,


Hak kazanan adaylardan istenen belgeler nelerdir?

Kurum kontenjanlarına yerleşmeye hak kazanan adaylar, Bakanlıkça istenen belgeleri eksiksiz olarak teslim ettikten sonra resmi bursluluk hakkı kazanırlar.

İstenen belgeler:

1. Lisans mezuniyet belgesi / Lisans diploması,

2. Not döküm çizelgesi / Transkript,

3. Yüklenme ve kefalet senedi,

4. Kefillerin nüfus kayıt örneği,

5. Kefillerin çalışma belgesi,

6. Sağlık kurulu raporu,

7. Vesikalık fotoğraf,

8. Askerlik durum belgesi,

9. Yerleştirme sonuç belgesi.

NOT: İstenen belgeler, her yıl ilan edilen Kılavuzla belirlenir.


Yurt dışı bursu nedir, miktarı ne kadardır?

Yurt dışında dil, yüksek lisans ve doktora öğrenimleri boyunca ödenen aylık burs olup ülkelere göre değişiklik göstermektedir. Burs miktarları Millî Eğitim Bakanlığının teklifi ve Maliye Bakanlığının kararı ile belirlenmektedir.


YLSY hangi mali destekleri kapsar?

Okul ödemeleri, aylık burslar, sağlık giderleri, ulaşım giderleri, yabancı dil sınav ücretleri ve kırtasiye yardımı gibi maddi destekleri kapsar.