Onboarding Sürecinde Çalışanları Büyülü Bir Maceraya Davet Edin | Youthall

Onboarding Sürecinde Çalışanları Büyülü Bir Maceraya Davet Edin

01 Aralık 2023
İçeriği Paylaş:

Değişen dinamiklerle birlikte iş dünyasında ayakta kalabilmek ve ilgi çekici olabilmek adına insan kaynakları yönetiminde geleneksel bir anlayışın dışına çıkmak gerekir. Yenilikçi yaklaşımlarla birlikte yeni çalışanlara şirket kültürünü anlatmak kaçınılmaz olmuştur. Bu bağlamda, onboarding süreci; çalışanları şirket kültürü ve değerleriyle bütünleştirmek adına kritik bir role sahiptir. Bu süreci daha etkili kılabilmek için çalışanlarını büyülü bir maceraya davet edebilirsiniz. Bu yazımızda onboarding sürecinde yeni çalışanları şirket kültürüne ve iş ortamına adapte etmede hikaye anlatıcılığının etkilerini sizler için ele aldık.


Yeni Bir Başlangıç: Oryantasyon Süreci


Çoğumuzun bildiği üzere yeni bir işe başlamak konfor alanının dışına çıkmak anlamına gelir. Yeni bir ortama, yeni insanlara, yeni bir çalışma düzenine adapte olmak hepimiz için zor bir başlangıç olabilir. Bu zorluğu kolaylaştırmak adına oryantasyon süreci oldukça önemlidir. Onboarding süreci, yeni çalışanların şirkete uyum sağlamalarını, iş rollerini öğrenmelerini ve şirketin kültürüne aşina olmalarını sağlayan kritik bir süreçtir. Bu süreç, aynı zamanda uzun vadeli bağlılık ve motivasyonun temelini oluşturmaya yardımcı olur. Geçmişten beri kullanılan sunumlar, kılavuzlar artık tarihe mi kalkıyor? Geleneksel yaklaşımların yerini artık daha yenilikçi fikirler almaya başlıyor. İnsan kaynakları yöneticilerinin kullanabileceği hikayeleştirme yöntemi yeni bir maceranın başlangıcı mı olacak? Bu sorulara cevap olması adına onboarding süreçlerinde hikayeleştirmenin insan hafızalarında nasıl kalıcı izler bırakacağını inceleyelim.  


İK’da Hikayeleştirmenin Gücü


Şöyle bir düşünelim! Çocukluğumuzdan beri bizi derin hayaller alemine sürükleyen şey neydi? Tabiki de masallar, hikayeler, anılar… Hikayeler, insanoğluğunun doğasına işlemiş ve her zaman büyülenmesine neden olmuştur. Bu büyülü etkiyi işe alım süreçlerine aktarmak hem insan kaynakları yöneticilerinin hem de işe yeni başlayan adayların işini kolaylaştırabilir. Peki bu hikayeleştirmenin önemi nedir?


Neden Hikaye Anlatmalıyız?


Bağ kurma: Şirketin kuruluş hikayesinden çalışan deneyimlerine, yaşanmış komik anılardan karşılaşılan zorluklara kadar tüm bu deneyimlerin hikaye şeklinde anlatılması yeni çalışanların şirket ve çalışma arkadaşlarıyla daha hızlı bağ kurmasına yardımcı olur.


Akılda kalıcılık: Hikayeler içlerinde bilgi de barındırması nedeniyle hafızamızda daha uzun süre kalır. Şirket değerlerini, kültürünü paylaşmak da bu değerleri somutlaştırır. Dahası, bu hikayelerin yarattığı etki, hafızada daha uzun süre kalmasını sağlar. 


Beklentilerin belirlenmesi: Hikayeleştirme yöntemini kullanarak iş verenler ve insan kaynakları yöneticileri beklentilerini ve isteklerini açıkça ifade edebilir. Hatta daha önceki çalışanların deneyimleri, karşılaştığı zorluklar ve bunların üstesinden nasıl geldiği dair hikayeler, net mesajlar iletilmesini kolaylaştırır. 


Bu etkilerini göz önünde bulundurarak hikayeleştirmeyi işe alım süreçlerine aktarırsak yeni çalışanlar için onboarding sürecini daha etkili hale getirebiliriz. Ek olarak, hikayeleştirme yöntemi ile şirket kültürünün, değerlerin ve başarıların anlatıldığı hikayeler sadece bir listeleme yapmanın çok daha ötesine geçerek kalıcı bir etki yaratmasını sağlayabilir. 


Onboarding Sürecinde Hikayeleştirmenin Etkileri


1.Şirketin kuruluş hikayesi: Şirketin kuruluşuyla ilgili sadece misyon ifadesini açıklamak yerine kuruluş fikrinin doğuşundan, başlangıçta karşılaştığı engellere kadar tüm geçmişi hikaye şeklinde anlatarak çalışanların ilgisini çekin.


2.Çalışan deneyimleri: Mevcut çalışanların şirketle ilgili fikirlerini, deneyimlerini hatta yaşadıkları komik anılarını yeni çalışanlarla paylaşması yeni başlayacak çalışanlara rehberlik eder. Bu hikayeler ile çalışanlar arasındaki bağları güçlendirin.


3.Pozisyonlardan yansımalar: Belirli pozisyonlarda çalışanların o rollerde yaşadıkları deneyimleri aktarması, yeni çalışanlara kendi rolleri hakkında fikir verir. Böylece, departmanlardaki tipik günleri hikayeleştirerek anlatarak yeni çalışanların bilgi edinmesini sağlayın.


Modern iş dünyasının beklentilerine cevap verebilmek için yenilikçi fikirlere açık olmak kaçınılmaz bir durum haline geldi. Bu nedenle insan kaynakları yöneticilerinin bu süreçlerde yeni aksiyonlar almaları, onları diğer yöneticilerden bir adım öne çıkaracaktır. Yeni çalışanların şirket kültür ve değerlerini daha iyi anlamasını ve şirketle sağlam bir bağ kurmalarını sağlamak için İK’da oryantasyon süreçlerine hikayeleştirmeyi entegre etmek oldukça önemlidir. Kurulan bu bağların uzun vadeli olmasını sağlayan bu yaklaşım, işverenler ve çalışanlar arasında anlamlı ve etkili iletişimin de anahtarı olacaktır. 


Onboarding süreci, yeni bir başlangıca adım attığınız ve bu sürece daha hızlı adapte olabilmek için rehberlik görevi gören bir zaman dilimidir. Hem işverenler hem de işe başlayanlar için heyecanlı biraz da endişeli olan bu süreci daha verimli ve eğlenceli hale getirmek sizin elinizde! Onboarding sürecini bir macera olarak düşünürsek eğer, işe başlayan her yeni aday bu maceranın birer parçası olmak için bu büyülü yolda yürüyor. Anlatılmaya değer hikayelerin olduğu bu büyülü yol, rutin süreçlerin çok daha ötesinde…