İşveren Markası Nedir? İşveren Markasına Yatırım Yapmak İçin 4 Neden | Youthall

İşveren Markası Nedir? İşveren Markasına Yatırım Yapmak İçin 4 Neden

07 Ağustos 2021
İçeriği Paylaş:

Dünyanın dört bir yanındaki şirketler, rekabetçi kalmak ve piyasadaki en iyi yetenekleri elde etmek için işveren markalarını sürekli olarak geliştirmektedir. Simon Barrow tarafından kavramsallaştırılan işveren markası, bir şirketin sadece pazarlama stratejisinin önemli bir unsur olduğuna inandığı bir organizasyonda yeni düzen ile beraber şirketin en önemli stratejik unsurlarından biri haline geldi. Kavramın tasarımcısı Simon Barrow, işveren markasını “işveren tarafından sunulan fonksiyonel, ekonomik ve psikolojik yararlar paketi” olarak tanımlamıştır. İşveren markası ‘’çalışılabilecek en iyi yer’’ algısının oluşturulması ya da ‘’en beğenilen şirket olma’’ algısını oluşturacak çalışmaların bütünü olarak da tanımlanabilir.

Günümüzde artık dünya çapında işe alım liderlerinin % 72'si işveren markasının işe alım üzerinde önemli bir etkiye sahip olduğu konusunda hemfikir. Hatta işveren markasının şirketin finansal başarısı üzerinde daha da önemli bir etkiye sahip olduğuna inanıyor.

%72 gibi çoğunluğun işveren markası kavramını değerli gördüğü bir ortamın olmasına rağmen hala işveren markasına ihtiyaç duyduklarına emin olmadıklarını belirten şirketler mevcut. Özellikle Türkiye’de işveren markasını şirket için bir külfet gözüyle görmeye devam eden bir kitle olduğunu çok rahat söyleyebilirim fakat kabul etmek gerekiyor ki yetenekleri çekmek ve uzun vadeli tutmak rekabetin bu denli yüksek olduğu yeni ekonomik düzende gün geçtikçe zorlaşıyor. Yani devir artık bu kavramı reddedebileceğiniz bir devir değil.


Bu nedenle aklında soru işareti olmaya devam eden işverenler için, araştırmalardan hareketle işveren markasının işiniz için neden bu kadar önemli olması gerektiğini bir araya getirdim, keyifli okumalar!


1. Bir Kişiye Ulaşmak İçin Harcadığınız Maliyetten Tasarruf


LinkedIn verilerine göre, rakiplerinden daha güçlü bir işveren markasına sahip olan bir şirket,

Hem insan kaynakları hem de pazarlama faaliyetlerinde ulaşacağı aday ve müşterinin kişi başına maliyetinde % 43'lük bir düşüşe tanık oluyor.

Sadece işveren markanıza yatırım yaptığınız zaman; kazandığınız tüm yıl sonu karınızı, işiniz için farkındalık yaratan reklam ve pazarlama kampanyalarına harcamak zorunda kalmıyorsunuz. İşveren markası çalışmalarından sonra düzenli olarak bakıldığında, güçlü bir işveren markasının doğal olarak yeteneklerin yanında müşterileri de çekme noktasında etkisi olduğu gözlemleniyor.


2. İşveren Markası = İtibar > Maaş [Dolaylı Maaş Tasarrufu]

İşveren markanızı geliştirmeyi göz ardı edecekseniz, işe alınan her çalışan için maaş priminde Avrupa’daki araştırmalara göre yıllık fazladan 4,000 $'lık bir ücret ödeme riski taşıyorsunuz. Ayrıca şirketinizin 10,000 çalışanı varsa ek ücretlerle global şirketlerde yıllık 7,6 milyon dolara kadar fazla ödemeler ortaya çıkabiliyor. Artık kimse bunun olmasını istemiyor!

Elbette maaş adaylar için önemli, ancak en önemli faktör değil. CareerBuilder geçtiğimiz yıl gerçekleştirdiği bir araştırma ile; ilgilendikleri şirketin internette çok olumlu eleştiriler alması halinde adayların % 67'sinin esas olarak daha düşük ödeme kabul edeceğini gözler önüne serdi.

Yani anlayacağınız çok kolay ve anlaşılır formülle: İşveren markası=İtibar > Maaş

Büyük liderlerden küçük start-uplara kadar hiçbir şirket, hak ettiğinden daha fazla para harcamak istemez, öyle değil mi? İyi bir işveren markası itibarı ile kurtarabileceğiniz parayı bir düşünün.


3. Doğru Yetenekleri Çekme ve Elde Tutma İmkanı


İnsanların % 78'i bir iş başvurusunda bulunmadan önce bir şirketin işveren olarak itibarlı olması gerektiğine inanıyor. Özellikle Y kuşağının da iş hayatının belli pozisyonlarında yer almasına başlaması ile birlikte; İnsanların % 88'inin doğru şirket kültürünün bir parçası olmanın çok önemli olduğuna inandığı araştırmalar tarafından söylenmektedir.

Potansiyel adayların herhangi bir zamanda, özellikle de sosyal ağlar ve online platformlar üzerinden erişebileceği güçlü bir işveren markasına sahip olmak, onların şirketinize potansiyel uyumlarını görmelerini sağlar. İşte bu yüzden iş arayanların Facebook, Twitter, Instagram ve LinkedIn gibi sosyal medya platformlarında ve Dijital İşveren Markası Platformu Youthall’da şirketinize bir göz atmaları için bir erişim noktası olarak oluşturmanız çok önemlidir. 


Çünkü araştırmalar gösteriyor ki; İş arayanların % 79'u bir sonraki işlerini ararken bu online platformlar üzerinden şirket kültürünüz ile ilgili bilgi edinmek amaçlı şirketinizi araştıracak.


4. Nitelikli Adaylarla Daha Nitelikli İşlere İmza Atma Potansiyeli


İstatistiksel olarak; güçlü bir işveren markası, %50 daha nitelikli adaylara yol açar.

İş becerilerinin ciddi talep görüldüğü yüksek rekabet sektörlerinde işveren markası yetenekleri çekme noktasında uzun vadede daha da önem kazanacaktır. Bu yüzden, niteliksiz adaylar arasından sıyrılmak ve kriterlerinize uyan adayları almaktan çok daha az zaman harcıyorsunuz. İşverenlerin marka bilinirliğinin, işletmenizin yetenek çekim çabalarında gece ve gündüz farkı yarattığı dünyada yapılan tüm araştırmalarda şüphesiz olarak kanıtlanmıştır.


Gelişen dijital dünyada güçlü bir işveren markasına sahip olmak ve gerçekleştirdiğimiz projelerle dijitalde işveren markası bilinirliğinizi gençler arasında arttırarak genç yetenekleri şirketinize çekmek ve şirketinizde tutmak isterseniz markanız için dijital işveren markası ve genç yetenek işe alım projeleri geliştirmekten ve sizi de youthall.com ile çalışan markalarımızın arasında görmekten mutluluk duyarız!

Youthall’da işveren markası profilinizi oluşturmak için bizimle iletişime geçin veya hemen tıklayın.


Elis YILMAZ AYKAN